Отидете към основна версия

10 600 382

Зеленски: 31 000 украински войници загинаха във войната

  • украйна-
  • жертви-
  • зеленски-
  • войници-
  • володимир зеленски

За първи път Киев назовава конкретния брой на своите жертви

Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че 31 000 украински войници са били убити във войната с Русия, в рядко официално изявление за военните загуби, понесени по време на двугодишната пълномащабна война.

Зеленски каза: „31 000 украински войници са загинали в тази война. Не 300 000 или 150 000, или каквото Путин и лъжливото му обкръжение говорят. Но всяка от тези загуби е голяма за нас.”

По отношение на руските жертви, Зеленски каза, че 180 000 руски войници са били убити на фронта, а много други ранени. По информация на Генералния щаб на ЗСУ от началото на инвазията 409 820 руски войници са били „елиминирани“.

Изявлението на Зеленски бе направено ден, след като се навършиха 2 години от инвазията на армията на Владимир Путин. До момента Киев пазеше в държавна тайна броя на убитите свои войници. Зеленски не разкри броя на ранените военнослужещи в ЗСУ. Всички други цифри, цитирани от проруските сили по света и Кремъл, са лъжа, подчерта президентът. Той добави, че това са много големи загуби за Украйна.

Зеленски призова САЩ и западните страни да продължат да помагат на Украйна да се защитава срещу руския агресор, който без причина започна пълномащабна война през 2022 година, а от 2014 г. е окупирал полуостров Крим.

Зеленски призова също Запада да наложи по-строги финансови санкции на Владимир Путин и неговите съюзници, твърдейки, че „парите винаги са приоритет [на Путин]“. Говорейки за перспективата за засилване на санкциите срещу поддръжниците на Путин, Зеленски добави: „Би било безкръвно и много точно“.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 155 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: