Отидете към основна версия

1 712 32

Миротворецът Реджеп Ердоган: Украйна и Русия винаги могат да преговарят в Турция

  • турция-
  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • реджеп ердоган-
  • володимир зеленски

Турският президент потвърди, че Анкара продължава да подкрепя мирното уреждане на военните действия в Украйна и е готова да предложи платформа за съответните преговори

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара продължава да подкрепя мирното уреждане на военните действия в Украйна и е готова да предложи платформа за съответните преговори, предаде агенция Anadolu.

Във видеообръщение към участниците в срещата на върха "Украйна - Югоизточна Европа" на 28 февруари Ердоган е подчертал подкрепата на Турция за независимостта, суверенитета, сигурността и териториалната цялост на Украйна.

"Всички знаете за силната подкрепа на Турция за независимостта, суверенитета, сигурността и териториалната цялост на Украйна. Полагаме всички усилия, за да защитим правата и интересите на нашите сънародници кримските татари. Също така сме готови да допринесем за бързото възстановяване и реконструкция на Украйна. Въпреки всичките ни усилия, не е постигнат достатъчен напредък към установяването на мир. Поддържам мнението си, че на дипломацията и диалога трябва да се даде шанс за прекратяване на войната със справедлив и траен мир. От голямо значение е да се използват всички дипломатически канали на най-високо ниво за постигането на тази цел. Смятам, че трябва да се започне съвместно усилие, за да се определят поне общите параметри на мира. В това отношение ние подкрепяме украинският мирен план от 10 точки на президента Володимир Зеленски".

Подчертавайки убеждението си, че обединяването на двете страни е от съществено значение за успеха на мирните инициативи, Ердоган е заявил:

"Черноморската инициатива, която беше създадена с нашите усилия и изигра критична роля по време на нейното изпълнение, запазва своето място в нашия дневен ред. Освен това има нужда от регламент, който да гарантира безопасността на корабоплаването на търговските кораби в Черно море. В този контекст нов регламент, който ще включва ангажименти за сигурност в Черно море в сътрудничество с Организацията на обединените нации (ООН). Продължаваме контактите си за споразумението".

Реджеп Тайип Ердоган е отбелязал още, че "Турция е готова да възстанови маса за преговори, която преди това беше създадена в Истанбул за изграждането на мир. "По този повод се надявам, че духът на солидарност, който оживя в нашата обща география, Балканите, с процеса на сътрудничество на страните от Югоизточна Европа, също ще се разпространи към нашите съседи."

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: