Отидете към основна версия

1 043 12

Латвия ще проверява руснаците, които гласуват в посолството на президентския вот в Русия

  • латвия-
  • посолство-
  • русия-
  • избори

Полицаите ще следят и за опити за прославяне на войната срещу Украйна.

Снимка: Фейсбук

Латвийската полиция ще проверява разрешителното за пребиваване в страната на руснаците, които отиват да гласуват в посолството на президентските избори в Русия, и ще депортира хора при необходимост, предупреди нейният началник Армандс Рукс, цитиран от Франс прес и БТА.

Той каза още вчера, че полицаите също така ще следят за опити за прославяне на войната срещу Украйна.

"Ще има мобилни контролно-пропускателни пунктове по улиците около посолството, за да се проверява дали тези руски граждани... наистина имат право да пребивават в Латвия", обясни Рукс. Той даде да се разбере, че латвийската полиция ще проявява "нулева толерантност към всеки, който се опита да използва (случая), за да оправдае нахлуването в Украйна и военните престъпления, извършени там".

В петък латвийската миграционна служба нареди на руските граждани, които нямат разрешение за пребиваване, да напуснат страната.

Заедно Литва и Естония, Латвия е сред най-острите критици на руската пълномащабна инвазия в Украйна. Сега трите балтийски републики, които са били част от Съветския съюз, вече членуват в Европейския съюз и НАТО.

Президентските избори в Русия са насрочени на 17 март, като гласуването ще започне още два дни по-рано. Преизбирането на президента Владимир Путин на практика е сигурно.

 

 

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: