Отидете към основна версия

2 129 111

Зеленски: Този, който защитава украинския народ, прави себе си част от великата история на Украйна

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • велика-
  • история-
  • защитава-
  • украински-
  • народ-
  • видеообръщение

Това заяви украинският президент по време на видеообръщение

Снимка: БГНЕС

Всеки, който насочва волята си към защита на целия народ, прави себе си част от великата история на Украйна, заяви в четвъртък украинският президент Володимир Зеленски по време на видеообръщение, цитирано от Укринформ и News.bg.

В Деня на украинския доброволец е важно да си спомним смелостта и самоотвержеността на всички онези, които станаха защитници на Украйна през 2014 г., които устояха на конфронтацията от онова време, които запазиха Украйна през 2022 г. и които сега запазват и укрепват нашите позиции и цялата ни държава, подчерта президентът.

Днес почетох нашите воини с награди - ордени, званието Герой на Украйна и медал "За военна служба на Украйна". Към днешна дата с държавни награди са удостоени общо 73 750 украинци. Разбира се, това е само част от героизма на нашия народ. Днес имах възможността да изразя благодарност към нашите работници в отбранителната промишленост - хората, които са посветили живота си на украинската сила, които произвеждат нашите оръжия, които показват резултати на бойното поле, по море и при въздушни удари по военната машина на Русия. Благодаря им за украинските артилерийски снаряди, оръдия, дронове, за нашите ракети и системи за радиоелектронна борба. За всичко, което помага на нашите воини да се бият и спасява живота на Украйна и живота на украинците. Ще имаме повече оръжия, снаряди, дронове и системи за РЕБ, обеща той.

Днес разговарях с германския канцлер Олаф Шолц. Беше много съдържателен и доста дълъг разговор. Благодарих на Олаф за помощта, която Германия оказва на страната ни. Това е многостранна помощ. Координирахме позициите си преди тристранната среща между Германия, Франция и Полша. Очевидно срещата ще бъде до голяма степен за Украйна - за нашата обща сила. С канцлера Шолц обсъдихме и по-нататъшна съвместна работа в сектора на отбраната: необходимата помощ и съвместно производство на оръжия - както на държавно ниво, така и на ниво компании.

Разбира се, говорихме и за Европейския съюз - нашата работа, за да гарантираме, че преговорите за пълно присъединяване на Украйна ще започнат възможно най-скоро. Ние не губим нито един ден, каза още държавният глава.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 64 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: