Отидете към основна версия

2 659 83

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

  • путин-
  • михаил ходорковски-
  • ходорковски-
  • русия-
  • владимир путин-
  • руснаци-
  • война-
  • украйна-
  • революция

Проведените псевдоизбори в Русия сериозно са подкопали възможностите на Путин да мобилизира хората

Снимка: БГНЕС/ EPA

Вероятно никой не е хранил илюзии по отношение на тези „избори“. Все пак какво означават почти 90 процента одобрение за Путин при толкова висока активност?

М. Ходорковски: Когато в Централната избирателна комисия наричат опонентите на сегашния режим „свине“, едва ли може да се очаква, че цифрите в окончателния протокол, подписан от ЦИК, ще се различават от тези, които е поръчал режимът. Затова на протокола не бива да се обръща внимание – нито относно активността, нито относно одобрението.

По време на изборите огромен брой хора се включиха в протестната акция „По пладне срещу Путин“. Дали този протестен потенциал може да се излее и в реални политически действия, които да повлияят на режима?

М. Ходорковски: Тази акция вече сериозно повлия на легитимността на режима – при положение, че хиляди хора откликнаха на призива на опозицията да се наредят точно по това време на опашки пред секциите. Но дали Путин разбира колко непопулярен е той към момента? Не съм сигурен.

Така или иначе неговите възможности да мобилизира хората и да продължава своята политика бяха сериозно подкопани. И ние очакваме, че Западът, европейските страни, на свой ред ще окажат помощ, като не признаят легитимността на тези „избори“. Защото за руското общество, което е дълбоко европейско по своето мислене, е важно Путин, който е лишен от легитимност вътре в страната, да не я получи и извън пределите на Русия.

Често казвате, че руската опозиция трябва да бъде по-радикална и призовавате към по-решителни действия. Какво би могла да направи опозицията след изборите, според Вас?

М. Ходорковски: Този режим не може да бъде променен в рамките на законови процедури, защото днешните закони са дълбоко обезобразени от тази власт. При всички случаи смяната на режима ще се извърши по революционен път – по сегашното законодателство промени не са възможни. Дали това ще доведе до гражданска война в Русия или ситуацията ще се ограничи само до някакво неголямо противопоставяне, зависи от склонността на хората да използват сила или най-малкото да отправят заплахата за използване на сила. Засега предпоставки за това няма, но няма и съмнение, че нелегитимността на сегашния режим проправя пътя към този сценарий.

Автор: Наталия Смоленцева

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 41 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания