Отидете към основна версия

5 157 101

Москва: Украйна не е единствената тестова площадка на САЩ за биологични оръжия

  • русия-
  • украйна-
  • сащ-
  • химическо оръжие-
  • николай патрушев-
  • пентагон

Въпреки твърденията си обаче до този момент Русия не е предоставила доказателства за съществуването на такива лаборатории в Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна не е единствената тестова площадка на Съединените щати за биологични оръжия. Това заяви секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев, цитиран от ТАСС.

По негови думи Вашингтон поглежда и към други бивши съветски страни.

"Осигуряването на медицинска и биологична сигурност на територията на Шанхайската организация за сътрудничество остава сериозно предизвикателство. Както многократно беше заявявано на нашите срещи, има неопровержими доказателства за мащабна биологична дейност на Вашингтон в Украйна", посочи той по време на 19-ата годишна среща на секретарите на съветите за сигурност от страните членки на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), която се провежда в Астана, столицата на Казахстан.

"Украйна не е единствената страна, която се превръща в тестова площадка за биологични оръжия. На други бивши съветски страни също е хвърлено око", отбеляза секретарят на руския Съвет за сигурност.

Ето защо е изключително важно да се обсъдят начините за осигуряване на биологична сигурност в рамките на ШОС, добави той.

"Смятаме, че е от изключителна важност да се създаде механизъм за редовни експертни консултации по биосигурност в платформата на ШОС, който ще включва в частност министерствата на външните работи на страните членки", отбеляза Патрушев.

В началото на войната Русия започна да разпространява множество обвинения спрямо Украйна за разработване на биологични и химически оръжия. Преди това имаше публикации с твърдения за подготовка за ядрени оръжия.

Беше съобщено, че биолаборатории в Лвов са работели с патогените на чума, антракс и бруцелоза, а в Харков и Полтава - с патогените на дифтерия, салмонелоза и дизентерия.

Според Москва дейността на биологичните лаборатории в Украйна и ръководената от САЩ програма за "реформиране" на украинската здравна система са довели до неконтролируемо увеличаване на честотата на особено опасни инфекции.

Въпреки твърденията си обаче до този момент Русия не е предоставила доказателства за съществуването на такива лаборатории в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 50 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания