Отидете към основна версия

8 654 116

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

  • украйна-
  • полша-
  • русия-
  • нато-
  • война-
  • поляци-
  • путин-
  • владимир путин-
  • европа-
  • бункери-
  • киев-
  • варшава

Правителството строи бункери, хората купуват апартаменти в Испания, а темата за сигурността вълнува обществото

Снимка: БГНЕС/ EPA

Из полските градове тези дни човек може да чуе необикновени разговори, отбелязва авторът на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" Герхард Гнаук и цитира жена, която казва, че поради опасната ситуация и заплахата от война е решила заедно с мъжа и децата си да се установи временно в Германия. Даже вече си била намерила работа в съседната страна. "Тук стана опасно. Не вярвам руснаците да спрат само до Киев", казва тя.

Друга полякиня вече се била уговорила с приятели във Франция да ѝ дадат подслон, ако настъпи бедствено положение. А трети си бил набавил пистолет, защото се боял от насилията, грабежите и мародерствата, които се развихрят във военни времена.

"Нима е изключено руснаците да предприемат нова агресия"

За подобни страхове информира и германската агенция ДПА, която цитира и оценката на полския министър-председател Доналд Туск, че руското нахлуване в Украйна е начало на нова епоха на войни в Европа. „Не искам да плаша никого, но войната вече не е понятие от миналото. Тя е реална и започна преди повече от две години. Не преувеличавам - това става ясно всеки ден", заяви Туск пред „Ди Велт“.

Преди местните избори в Полша, които се провеждат тази неделя, подготовката на хората за евентуална война неизбежно влиза в политическия дневен ред, пише и „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“. Герхард Гнаук цитира кандидатите за кметския пост в Краков, които в отговор на въпрос от граждани заявили, че ще предприемат необходимите мерки за модернизиране на наличните противобомбени убежища в града.

Според Александър Мишалски, кандидат за кмет на управляващата партия, в Краков има 700 такива убежища, но те покривали нуждите на едва 10% от хората. А сегашният кмет Лукаш Гибала казва: „Всички се питаме какво ще стане, ако руснаците – да не чуе дяволът! – напреднат в Украйна. Но дори да не напреднат, нима е изключено да предприемат нова агресия срещу друга държава?“.

Нови програми за ранно предупреждение

В германската медия четем и за новата програма, стартирана във Варшава от кмета Рафал Тшасковски под надслов „Варшава пази“, в която градът вече е вложил 27 милиона евро. В рамките на тази програма столицата се готви за евентуални опасности: инвестира се в инфраструктура, във водоснабдяването и енергийната мрежа, в системите за оповестяване и предупреждаване.

Всяка година ще се провежда и „Седмица на сигурността“, по време на която хората ще се обучават как да помагат на пострадали съграждани. Въпреки всичко кметът е оптимист и окуражава хората с едно изявление в платформата Х (бивша Туитър): „Никой не желае да плаши когото и да било в Полша. Полша е сигурна страна - най-малкото като член на силните съюзи НАТО и ЕС“. Кметът добавя, че независимо от това страната му се нуждае от силна армия и гражданска защита, а в столицата вече са подсигурени бомбоубежища за 3,5 милиона души.

Според ФАЦ Полша ще вложи 630 милиона евро за обновяване на бомбоубежищата си, а министърът на отбраната Владислав Кошиняк-Камеш настоява цялото население да мине през курсове за оказване на първа помощ. Неговият колега, министърът на вътрешните работи Марчин Киервински вече оповести, че се готви и „Корпус за гражданска отбрана“. В края на миналия месец двамата министри положиха основите на един бъдещ „Закон за закрила на населението и за гражданска отбрана“.

Абсурдни обвинения и заплахи срещу Полша

„В своите изявления министрите балансират между желанието си да пробудят и подготвят хората, от една страна, но и да не всяват страхове, от друга“, пише Герхард Гнаук във ФАЦ. Към края на репортажа авторът анализира корените на въпросните страхове: „Многократно в в своята история Полша е трупала мъчителен опит с Русия. След един период на относително добросъседство през 1990-те години, след края на диктатурите в Източния блок, руските политици вече от години засипват Полша с вербални ругатни и заплахи.

Гнаук споменава и агресивните изяви на бившия руски президент Дмитрий Медведев, един от най-гръмогласните рупори на своя политически ментор Владимир Путин, който през ноември описа някаква предполагаема полска заплаха в дълга статия за „Росийская газета“. Там се издигат абсурдни твърдения от сорта на това, че Полша само чакала сгодния момент, за да потопи отново Източна Европа в кървава баня и да постигне собствените си цели. Във Варшава подклаждали „териториален реваншизъм“, а Полша мечтаела да стане хегемон в региона. След което Медведев отправя и една скрита заплаха: полското високомерие още в най-близко бъдеще можело да бъде наказано на широк фронт. В края на статията си Медведев попита: „Ще тъгуваме ли, ако сегашната полска държавност се провали? Разбира се, че не!“ – е цитиран бившият руски президент.

Поляците купуват имоти в Испания

В статията си Герхард Гнаук отбелязва в заключение, че тези страхове от руско нападение са увеличили интереса на поляците към имоти в Испания и други чужди страни: само през миналата година полски граждани са закупили над 3000 имота в южноевропейската страна. Докато едно време от имоти в Испания се интересували само най-заможните поляци, сега идвали все повече хора със средни доходи, които търсели евтин имот, който да ги подслони в случай на война, разказва испански брокер.

Александър Андреев редактор

Поставете оценка:
Оценка 2 от 47 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания