Отидете към основна версия

3 325 31

Израел се готви за директна атака от Иран в следващите 48 часа

  • израел-
  • иран-
  • атака

Твърдението е на Wall Street Journal

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел се готви за директна атака от Иран в следващите 24-48 часа, съобщава американският Wall Street Journal, позовавайки се на информиран източник.

Източник, информиран от иранските лидери, каза, че не е взето окончателно решение, въпреки че се обсъждат планове за атака.

Според изданието докладите на американското разузнаване показват планиран удар от Иран в рамките на няколко дни, „вероятно на израелска територия“.

По-рано американски медии, позовавайки се на източници от иранското и американското разузнаване, съобщиха, че Техеран планира да удари десетки чувствителни цели в Израел, включително енергийна инфраструктура и различни други съоръжения, използвайки балистични ракети и заредени с експлозиви дронове.

Както съобщи вчера порталът Axios, позовавайки се на свой източник, иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахян е потвърдил в разговор с германския външен министър Аналена Бербок, че Техеран възнамерява да отговори на атаката на Израел срещу иранското консулство в Дамаск, но това щяло да бъде ограничено.

Вечерта на 1 април израелските военновъздушни сили нанесоха въздушен удар по сградата на генералното консулство на Иран в Дамаск. В сградата на консулството се помещаваше и резиденцията на иранския посланик Хосейн Акбари, който не пострада по време на атаката. Сградата на консулството е напълно разрушена в резултат на ракетната атака.

Според Корпуса на стражите на ислямската революция на Иран (елитна сила на въоръжените сили), израелският удар уби седем офицери, включително двама старши генерални съветници: Мохамад Реза Захеди, както и неговия заместник, бригаден генерал Мохамад Хади Хаджи Рахими.

Иранското външно министерство заяви, че си запазва правото да отговори на въздушния удар, както и да определи как точно да "накаже агресора". В сряда Елаф съобщи, че Израел се готви да нанесе удари по цели в Иран, ако Техеран реши да отговори, пише РИА Новости.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 22 гласа.

Свързани новини