Отидете към основна версия

2 156 62

Зеленски: Украйна е изчерпала запасите си от ракети

  • володомир зеленски-
  • украйна-
  • русия-
  • ракети-
  • изчерпани-
  • запаси

Заради това страната не успя да отрази руския удар, унищожил топлоелектрическа централа

Снимкa: БГНЕС

Липсата на ракети за противовъздушна отбрана попречи на Украйна да се противопостави на руска ракетна атака миналата седмица, която доведе до унищожението на най-голямата електроцентрала в района на Киев, заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс и БТА.

Коментарите на Зеленски, идващи след многократните предупреждения от страна на неговото правителство към съюзниците му относно липсата на достатъчно системи за противовъздушна отбрана, отразяват тежката ситуация, в която се намира Украйна в момент, когато Русия увеличава ударите по енергийната ѝ система.

"Имаше 11 ракети. Унищожихме първите седем, а четирите (останали) унищожиха Триполската ТЕЦ. Защо? Защото нямахме ракети. Изчерпахме ракетите за защита Триполската ТЕЦ", казва украинският президент в интервюто за американската телевизия Пи Би Ес.

Унищожена при удар на 11 март, Триполската ТЕЦ беше най-голямото енергийно съоръжение в близост до Киев и имаше капацитет от 1800 мегавата, което е повече от предвоенните нужди на украинската столица. Други електроцентрали и внос са покрили дефицита на електроенергия, но жителите бяха призовани да пестят енергия, посочва Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: