Отидете към основна версия

4 499 156

Володимир Зеленски под прицел! Арестуваха поляк за заговор за убийството на украинския президент

  • украйна-
  • полша-
  • володимир зеленски-
  • атентат-
  • русия

Националната прокуратура на Полша заяви в изявление, че мъжът, идентифициран само като Павел К. съгласно полските закони за поверителност, е обвинен, че е искал да предаде информация за сигурността на летище на руски агенти

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Полски гражданин е бил арестуван по обвинения, че е участвал в предполагаем заговор в полза на Русия за убийството на президента на Украйна Володимир Зеленски. Това съобщава АП в четвъртък, като цитира изявление на полската прокуратура.

Националната прокуратура на Полша заяви в изявление, че мъжът, идентифициран само като Павел К. съгласно полските закони за поверителност, е обвинен, че е искал да предаде информация за сигурността на летище на руски агенти.

Мъжът е бил арестуван в Полша в сряда.

Според обвиненията, Павел К. е търсил контакт с руснаци, пряко замесени във войната в Украйна, и се очакваше да предаде подробна информация за летището Rzeszow-Jasionka в югоизточна Полша, близо до границата с Украйна, използвано за международни военни и хуманитарни доставки за Украйна. Той също така обслужва лидери и политици, пътуващи в и извън Украйна. Летището е под контрола на американските войски.

Ако бъде признат за виновен, мъжът може да получи до осем години затвор, се казва в изявлението.

Прокурорите казаха, че арестът е резултат от тясно сътрудничество с прокурорите и службите за сигурност на Украйна, които са ги предупредили и които са предоставили важни доказателства.

Полша е твърд поддръжник на съседна Украйна и Зеленски във войната с Русия от повече от две години.

Припомняме, че в четвъртък в Германия двама немско-руски граждани бяха арестувани по подозрение в шпионаж, като единият от тях е обвинен, че се е съгласил да извърши атаки срещу потенциални цели, включително военни съоръжения на САЩ, с надеждата да саботира помощта за Украйна.

Двамата, идентифицирани само като Дитер С. и Александър Й. в съответствие с германските правила за поверителност, бяха арестувани в сряда в баварския град Байройт, съобщиха федералните прокурори на Германия.

Руското посолство в страната обаче обяви ареста за провокация и антируски настроения и заяви, че няма доказателства за вината на мъжете и участието на Москва.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 40 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания