Отидете към основна версия

3 375 96

Първият дипломат на Кремъл: В Украйна работят френски военни инструктори

  • русия-
  • украйна-
  • франция-
  • сергей лавров-
  • еманюел макрон-
  • нато

Френският президент Еманюел Макрон, който призовава за повече подкрепа за Киев, заяви, че изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще, но че на този етап няма консенсус за подобно решение

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Френски инструктори наред с други представители на военните и спецслужбите на европейски държави работят в Украйна, сочи информацията с която разполага Русия, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю пред радиата "Спутник", "Говорит Москва" и "Комсомолская правда", цитиран от ТАСС, пише БТА.

"Сега Полша, балтийските държави, Чехия, България напоследък при сегашното ръководство, тези хора задават тона. А пък еврограндовете са принудени да им припяват. Вижте (френския президент Еманюел) Макрон с нервните му изявления, че трябва да се изпратят френски войници (в Украйна). След това някой там обяснява, че не са го разбрали правилно. А пък той самият казва, че са го разбрали правилно", посочи Лавров. "Разполагаме с информация, че не само френски наемници, но и военни инструктори, може би под някакво прикритие /.../ наред с други представители на военните и спецслужбите на европейски държави работят там (в Украйна)", отбеляза руският първи дипломат.

В случай на нови преговори за Украйна Русия няма да прави през периода на преговорите никакви паузи в бойните действия, заяви Лавров.

"Казахме, че сме готови за преговори, но за разлика от тези в Истанбул няма да правим през периода на преговорите никакви паузи в бойните действия. Процесът трябва да върви", допълни министърът.

Франция неколкократно е отричала да има френски военни на територията на Украйна.

Европейски лидери се срещнаха през февруари в Париж по покана на френския президент Еманюел Макрон, който призова за повече подкрепа за Украйна. След срещата той заяви, че изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще, но че на този етап няма консенсус за подобно решение. Думите му породиха полемика, тъй като от началото на руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Западът подкрепя Киев с финансови средства и бойна техника, но избягва да предприема действия, които биха го вкарали в пряка конфронтация с Москва.

Българското правителство категорично отрече някой да е поставял въпроса за изпращане на войски в Украйна. "Президентът Зеленски изобщо не е повдигал такъв въпрос. Дори да го беше повдигнал някой, аз ще кажа това, което винаги съм казвал - български войски там няма да отидат", заяви през февруари тогавашният премиер Николай Денков. Това, което сме обсъждали и обсъждаме с Украйна, е военнотехническа помощ, каза още той. Думите на премиера бяха потвърдени и от тогавашния министър на отбраната Тодор Тагарев. Той увери на изслушване в Народното събрание, че българската позиция е ясна и категорична, а тя е, че България няма абсолютно никакво намерение да изпращаме български военнослужещи в Украйна.

Запитани за коментар по темата, чешкият министър-председател Петър Фиала и полският министър-председател Доналд Туск отговориха в края на февруари, че правителствата им не разглеждат възможността за изпращане на войски.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания