Отидете към основна версия

1 104 0

Над 1100 имигранти на салове спасиха италианските власти

  • италия-
  • сицилия-
  • имигранти-
  • салове

В операцията, която се проведе край остров Сицилия, участваха четири кораба

Снимка Архив АП

Италианските военноморски сили спасиха над 1100 имигранти на девет големи сала, плаващи във водите южно от остров Сицилия, съобщава Ройтерс.

Патрулиращи хеликоптери забелязали препълнените с хора салове в сряда. Веднага започнала  спасителна операция, в която участваха 4 кораба и приключи в ранните часове на днешния ден, се посочва в изявление на военноморските сили. Те обаче не разкриват детайли за националността на имигрантите.

Италия е основна врата към Европа за имигранти, а напливът по море се е увеличил повече от три пъти през 2013 г. в сравнение с предходната година. Той е подхранван от гражданската война в Сирия и конфликта в Африканския рог, отбелязва Ройтерс.

През октомври 366 еритрейци се удавиха в корабокрушение близо до брега на италианския остров Лампедуза, който се намира на половината път между Сицилия и Тунис. Повече от 200 души, най-вече сирийци, загинаха в друго корабокрушение седмица по-късно.

През последните две десетилетия Италия, Гърция и средиземноморския остров Малта  поемат тежестта на миграционните потоци, заливащи Европа.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: