Отидете към основна версия

2 470 54

Руската офанзива: Водят се интензивни боеве по цялата фронтова линия

  • украйна-
  • русия-
  • война

Трима загинали при украински обстрел на петролна база край Луганск

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинските сили са нанесли удар по петролно депо в окупираната Луганска област, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на руски медии и руски военни блогъри. При удара е избухнал пожар в петролния склад в град Ровенки.

ТАСС съобщава за трима загинали при обстрела, като се позовава на местните здравни власти. Седем души са пострадали, от които четирима са в тежко състояние. Сред пострадалите имало и едно дете.

Канада обяви, че дава 76 милиона канадски долара (51,6 милиона евро), за да допринесе за финансирането на системите за противовъздушна отбрана, които Германия иска да предостави на Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Тази инвестиция ще помогне на Украйна да се защитава срещу бруталните атаки, които унищожиха болници, електроцентрали и жилищни сгради и убиха хиляди невинни украинци", заяви канадският министър на отбраната Бил Блеър по време на съвместна пресконференция с германския министър на отбраната, който е на посещение в Канада.

Писториус от своя страна поясни, че противоракетни системи "Ирис-Т" ще бъдат доставени на Киев в идните седмици. "Нямаме време за губене", допълни той.

Миналия месец Германия призова съюзниците си да се снабдят и да финансират повече системите за противовъздушна отбраната, които Киев иска, в момент в който Русия продължава да атакува украинската инфраструктура.

Инициативата на Германия идва в момент, в който Чехия постави началото на програма за финансиране на закупуването на боеприпаси за Украйна.

В края на април Вашингтон насърчи страните, притежаващи ракетни системи "Пейтриът" да ги дарят на Украйна.

Русия започна вчера сухопътна офанзива в Харковска област, в Североизточна Украйна, където не е имало подобни атаки от изтеглянето на силите на Кремъл през есента на 2022 г., когато украинските сили предприреха контраофанзива там, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че се водят интензивни боеве по цялата фронтова линия, предаде Франс прес.

Това съобщение той направи в социалните мрежи, след като беше информиран за ситуацията на бойното поле от командващия въоръжените сили.

"Обсъдихме отбранителните действия и средствата за засилване на нашите позиции в Харковска област", заяви Зеленски.

Украйна изпраща подкрепления в тази област и отговаря на руската атака там с артилерия и дронове, допълни президентът.

Той също така заяви, че Украйна ще отговори на новото руско предизвикателство със сила и прикани западните страни да окажат допълнителна военна помощ на Киев.

"По нашата национална граница и нашата фронтова линия ние ще унищожим неизменно окупатора по такъв начин, че да попречим на офанзивните намерения на Русия", заяви Зеленски. "Важно е нашите партньори да подкрепят нашите военни, като им предоставят военни материали своевременно", допълни той.

По-рано тази вечер САЩ обявиха отпускане на нова военна помощ за Украйна в размер на около 400 милиона долара, припомня ДПА.

Във Вашингтон говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви, че руската офанзива в Североизточна Украйна ще се засили със сигурност в идните седмици и в нея ще бъдат ангажирани повече военни, но това няма да доведе до значителни пробиви за Русия, предаде Франс прес. Според говорителя Русия ще се опита да установи буферна зона покрай границата.

Кърби заяви, САЩ имат доверие в украинските сили и работят неуморно, за да им доставят оръжията, от които те имат нужда, за да се защитават от тези атаки.

По-рано вчера управителят на Харковска област съобщи, че руски диверсионни групи са се опитали да проникнат през границата в Харковска област, предаде Ройтерс. Това е станало на фона на засилен обстрел на град Вовчанск.

Руските опити са били отблъснати и украинските сили „уверено задържат позициите си и не са изгубили нито един метър“, написа Олег Синегубов в платформата „Телеграм“. Ръководителят на Харковската областна военна администрация заяви, че Русия няма ресурсите, за да напредне към град Харков, и нарече действията на границата „провокация“.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: