Отидете към основна версия

2 394 83

Welt: ЕС постигна съгласие по проект за гаранция за сигурността на Украйна

  • европейски съюз-
  • украйна-
  • сигурност

Посланиците на 27 държави от ЕС наскоро са се споразумели за текст от 11 страници, който е определен като „поверителен“

Снимка: Wikimedia

Европейският съюз е съгласувал проект за предоставяне на гаранции за сигурност на Украйна и в момента Брюксел го обсъжда с Киев. Това съобщава вестник Welt am Sonntag, позовавайки на документ, с който разполага.

По информация на изданието посланиците на 27 държави от ЕС наскоро са се споразумели за текст от 11 страници, който е определен като „поверителен“. Брюксел възнамерява да предостави гаранции не по-късно от началото на юли. Действието им ще продължи до влизането на Киев в ЕС и НАТО.

„Европейският съюз и неговите държави членки дават решаващ принос за гарантиране на непосредствената и дългосрочна сигурност и устойчивост на Украйна чрез военна и гражданска помощ, хуманитарна, финансова, търговска и икономическа подкрепа, настаняване на разселени лица, подкрепа за реформи, реконструкция и възстановяване, както и чрез ограничителни мерки и дипломатическа подкрепа“, цитира вестникът извадка от документа.

В него се отбелязва, че „в случай на агресия Европейският съюз и Украйна възнамеряват да се консултират в рамките на 24 часа относно нуждите на Украйна“. Както подчертава вестникът, по този начин Брюксел изключва намесата на европейските сили в конфликта в Украйна, но обещава да продължи да доставя оръжия и да обучава военен персонал, да оказва помощ при реформирането на сектора за сигурност и разминирането на страната, както и да сътрудничи в противодействието на хибридните заплахи и кибератаки.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 42 гласа.

Свързани новини