Отидете към основна версия

4 026 102

Украйна за срутената сграда в Белгород: Това е провокация на Путин

  • украйна-
  • русия-
  • белгород-
  • сграда-
  • андрий коваленко-
  • путин-
  • провокация

Русия твърди, че украинската армия е нанесла удара по жилищната сграда

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна твърди, че срутването на цял вход на многоетажна жилищна сграда в руския град Белгород може да е провокация от страна на режима на Владимир Путин.

Андрий Коваленко, ръководител на Центъра за противодействие на дезинформацията, заяви, че кадрите от инцидента показват взрив, но не и ракета или снаряд. По думите му експлозията може да е работа на руснаците, предаде РБК-Україна.

Коваленко не изключи, че това много прилича на провокация от страна на Русия или на информационна провокация за изостряне на ситуацията, оправдавайки по-нататъшни удари по жилищни сгради в украинските градове. Освен това руснаците имат дълъг опит в миналото с подобни саботажи.

Още в първите минути след инцидента руските власти обвиниха Въоръжените сили на Украйна.

Съветникът към украинското вътрешно министерство Антон Геращенко заяви, че това може да е руска бомба, паднала на руска територия по време на офанзивата на агресора в Харковска област. През изминалите месеци многократно се случваше руски самолети да пускат снаряди над собствената си територия. Той не изключва да става въпрос и за умишлена провокация, защото Кремъл не се интересува от живота не само на украинското население, но и от собствения си народ.

Анализатори, работещи с открити източници, твърдят (позовавайки се на кадрите), че става въпрос за експлозия отвътре. Не е изключено сградата да е била взривена умишлено. До момента няма доказателства или фрагменти от ракета, че става въпрос за военен снаряд.

Белгород, който се намира близо до границата с Украйна, често става обект на украински атаки с дронове и ракети, отбелязва AFP, като обръща внимание на позицията на Киев, че тези атаки са в отговор на всекидневните бомбардировки на украински градове от руските сили, извършвани през последните повече от две години.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 48 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания