Отидете към основна версия

1 754 13

Отношенията между Израел и САЩ се обострят

  • израел-
  • сащ-
  • бенямин нетаняху-
  • разузнавателна служба-
  • срещи

Нетаняху забрани на израелските разузнавателни служби да се срещат с американски политици

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху многократно е забранявал на израелските шефове по сигурността и разузнаването да се срещат с американски официални лица и законодатели, откакто палестинско-израелският конфликт започна да ескалира през есента на 2023 г., съобщи порталът Axios.

Нетаняху се опитва да контролира информацията, която американските политици и дипломати получават от Израел в момент, когато собственото му правителство е дълбоко разделено по отношение на военната стратегия и отношенията със САЩ са все по-обтегнати, според неговите източници. Така премиерът забрани на шефа на разузнаването на Мосад да Дейвид Барнеа се свърза с високопоставения републиканец в комисията по разузнаване на Сената Марко Рубио (R-Fla.), когато той посети Израел преди три седмици. Самият премиер обаче проведе среща със сенатора.

Американски официални лица и някои критици на Нетаняху в Израел видяха в тези действия на правителствения глава знак за нарастващо подозрение към израелското разузнаване и служби за сигурност.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 18 гласа.

Свързани новини