Отидете към основна версия

14 314 201

DeepState: Руската армия идва от всички страни

  • украйна-
  • deepstate-
  • русия-
  • война-
  • волчанск-
  • путин-
  • харков-
  • харковска област-
  • вовчанск

Около 60% от града е под контрола на украинските въоръжени сили, атаките на руснаците са постоянни

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руският враг идва от всички страни. Така DeepState коментира ситуацията край град Волчанск в Харковска област, предаде агенция УНИАН.

Съоснователят на украинския проект DeepState (който събира и анализира информация от отворени източници) Роман Погорели заяви, че руските окупатори се опитват да навлязат в северната част на Волчанск, която е в руини на много места.

Руснаците настъпват от различни посоки, а именно от север, запад и изток. По думите му сега ситуацията в региона е доста тежка. Руснаците се опитват да пробият към града и да се закрепят там, а украинските сили правят всичко възможно, за да ги спрат. Твърде рано е да се правят изводи, защото ситуацията е много динамична.

Украйна все още контролира около 60% от граничния град Волчанск в Харковска област на фона на безмилостната руска офанзива, предаде Ройтерс, цитирайки заместник областния управител Роман Семенюха. "Врагът продължава да се опитва, особено във Волчанск, да изтласка украинските въоръжени сили от града", заяви той по украинската национална телевизия. "Около 60% от града е под контрола на украинските въоръжени сили, което означава, че атаките не спират", добави Семенюха.

Наскоро руската армия предприе офанзива в Харковска област, отваряйки нов фронт. Според анализатори целта на окупаторите е да накарат ЗСУ да изтегли свои войски от други точки на фронта. Хиляди цивилни вече бяха евакуирани от Волчанск и района. Волчанск се намира на границата с Русия и на близо 70 км от Харков.

Руската армия окупира Волчанск още в първия ден на нахлуването си в Украйна, сутринта на 24 февруари 2022 година. През есента на 2022 г. украинската армия освободи Волчанск и оттогава руските войски редовно обстрелват града.

Русия няма достатъчни сили за голям пробив в Украйна. Това заяви американският генерал Кристофър Каволи, който е върховен командващ на съюзническите сили в Европа. Украйна заяви през миналата седмица, че забавя напредъка на руските сили в североизточната част на страната, където ситуацията остава, както каза Володимир Зеленски, изключително трудна. Москва води там офанзива, която позволи да се постигнат териториални придобивки, които са нейните най-големи такива от края на 2022 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 72 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: