Отидете към основна версия

10 602 104

От сайта на руското военно министерство изчезна важен документ, в НАТО са притеснени

  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • балтийско море-
  • граници-
  • путин-
  • владимир путин-
  • москва-
  • документ

Руските планове за преразглеждане на морските граници в Балтийско море предизвикаха загриженост в Европа

Снимка: БГНЕС/ EPA

Предложение на руското министерство на отбраната за преразглеждане на морските граници в източната част на Балтийско море днес бе изтрито от официален сайт, след като предизвика объркване и опасения сред членовете на НАТО Финландия, Швеция, Литва и Естония, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

В официалния проект на министерството на отбраната пишеше, че при измервания на границата от съветско време през 1985 г. са били използвани морски карти от средата на 20-ти век и те не отговарят на по-съвременните картографски координати. Предложението обаче днес бе изтрито от официалния сайт, на който беше публикувано. На мястото му имаше единствено съобщение, гласящо: "Черновата е изтрита", без да се дават повече подробности. Агенция Ройтерс отбелязва, че руското министерство към момента не е отговорило на запитване за коментар.

В изтрития проект не бе уточнено как точно би могла да бъде променена границата и дали е имало консултации с други страни с излаз на Балтийско море. В документа се набляга на морските граници в близост до руските острови във Финския залив и до други край бреговете на градовете Балтийск и Зеленоградск в руския Калининградски ексклав, който граничи с Полша и Литва, посочва ДПА. Междувременно руските планове за преразглеждане на морските граници в Балтийско море предизвикаха загриженост сред европейските им съседи.

"Това е още едно доказателство, че агресивната и ревизионистична политика на Русия представлява заплаха за сигурността на съседните държави и на Европа като цяло", се казва в изявление на литовското външно министерство.

То нарича документа "преднамерена, целенасочена и повишаваща напрежението провокация", която цели да сплаши съседните страни. Министерството каза, че ще извика руския посланик в Литва и ще обсъди документа заедно с партньорите си. Финландският президент Александeр Стуб написа в социалната мрежа "Екс": "Русия не се е свързвала с Финландия по този въпрос. Финландия действа както винаги - спокойно и въз основа на фактите".

Началникът на шведската армия Микаел Бюден предупреди за териториалните амбиции на Москва в Балтийско море, особено по отношение на големия шведски остров Готланд. "Сигурен съм, че Путин е насочил взора си към Готланд", каза Бюден пред германската медийна група Ер Ен Де. "Целта на Путин е да придобие контрол над Балтийско море", добави той.

"На пръв поглед това е абсурдна идея", заяви министърът на външните работи на Естония Маргус Цахкна. "Не може да се изключи, че документът е опит да се всее смут", добави той. По-рано днес руските информационни агенции съобщиха, че военни източници отричат проектът да е опит за разширяване на територията на Русия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че зад инициативата не стоят политически съображения.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 47 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания