Отидете към основна версия

1 817 17

САЩ и Германия обсъдиха възможностите за използване на конфискуваните руски активи

  • сащ-
  • германия-
  • руски активи-
  • украйна

Около €210 милиарда активи на Москва са блокирани в ЕС

Заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо обсъди опитите на Запада да използва замразените активи на Русия с германски официални лица в Берлин, съобщиха от пресслужбата на ведомството.

На 30-31 май заместник-министърът на финансите на САЩ проведе срещи с вицеканцлера на Германия, министъра на икономиката и опазването на климата Робърт Хабек, представители на външнополитическото ведомство на страната, както и водещи предприемачи. Както следва от документа, Адейемо е обсъдил с тях „сътрудничеството по важни въпроси в областта на националната сигурност и икономиката“, по-специално „опитите за закупуване на чувствителни технологии и продукти с двойна употреба“ от Руската федерация. Освен това представители на Съединените щати и Германия засегнаха „усилията на Руската федерация да заобиколи санкциите и мерките за контрол на износа за сметка на Китай и трети страни“, както и възможността за „използване на руски суверенни активи“.

По-рано Съветът на ЕС прие резолюция, задължаваща всички финансови институции на ЕС, в които са замразени повече от €1 милион руски активи, да започнат да прехвърлят приходи от реинвестирането им към Европейската комисия (ЕК) два пъти годишно, която след това ще отдели 90% от тези средства за оръжия за Украйна и 10% за програми за икономическа помощ за нея. ЕК очаква по този начин да събира 2,5-3 млрд. годишно. Първото теглене е планирано за юли. Около €210 милиарда руски активи са блокирани в ЕС.

Както заяви помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Джеймс О'Брайън на 8 ноември 2023 г., колективният Запад няма да върне замразените средства на Русия в размер на около 300 милиарда долара, докато Москва не плати за нахлуването в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: