2 Юни, 2024 06:11 1 816 17

САЩ и Германия обсъдиха възможностите за използване на конфискуваните руски активи

  • сащ-
  • германия-
  • руски активи-
  • украйна

Около €210 милиарда активи на Москва са блокирани в ЕС

Заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо обсъди опитите на Запада да използва замразените активи на Русия с германски официални лица в Берлин, съобщиха от пресслужбата на ведомството.

На 30-31 май заместник-министърът на финансите на САЩ проведе срещи с вицеканцлера на Германия, министъра на икономиката и опазването на климата Робърт Хабек, представители на външнополитическото ведомство на страната, както и водещи предприемачи. Както следва от документа, Адейемо е обсъдил с тях „сътрудничеството по важни въпроси в областта на националната сигурност и икономиката“, по-специално „опитите за закупуване на чувствителни технологии и продукти с двойна употреба“ от Руската федерация. Освен това представители на Съединените щати и Германия засегнаха „усилията на Руската федерация да заобиколи санкциите и мерките за контрол на износа за сметка на Китай и трети страни“, както и възможността за „използване на руски суверенни активи“.

По-рано Съветът на ЕС прие резолюция, задължаваща всички финансови институции на ЕС, в които са замразени повече от €1 милион руски активи, да започнат да прехвърлят приходи от реинвестирането им към Европейската комисия (ЕК) два пъти годишно, която след това ще отдели 90% от тези средства за оръжия за Украйна и 10% за програми за икономическа помощ за нея. ЕК очаква по този начин да събира 2,5-3 млрд. годишно. Първото теглене е планирано за юли. Около €210 милиарда руски активи са блокирани в ЕС.

Както заяви помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Джеймс О'Брайън на 8 ноември 2023 г., колективният Запад няма да върне замразените средства на Русия в размер на около 300 милиарда долара, докато Москва не плати за нахлуването в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Демек

    44 7 Отговор
    крадците се разбират, как да поделят откраднатото! Жалка работа! Такова дъно да лъже и краде, света не е удрял!

    Коментиран от #2, #3, #13

  • 2 Спас

    6 30 Отговор

    До коментар #1 от "Демек":

    Ходи и кажи.Да не правят така.

    Коментиран от #4

  • 3 Прав си.

    20 15 Отговор

    До коментар #1 от "Демек":

    Тези милиарди да откраднати.От обикновените руснаци.
  • 4 Ето казвам

    18 4 Отговор

    До коментар #2 от "Спас":

    Ти що се ядосваш? :))

    Коментиран от #8

  • 5 Учете се и свиквайте!

    43 6 Отговор
    Това са евроатлантическите ценности. Крадеш и публично се хвалиш, че си откраднал.И. още нещо , набеждаваш този, от когото си откраднал, че сам си е.виновен за това.
  • 6 М3 голд

    31 7 Отговор
    Към последното изречение на статията: всичко е толкова просто! Западът държи 300 млрд $ руски пари. В Русия има за около 300 млрд $ западни активи. Западът обсъжда да ползва процент от печалбата лихва, за Окраина уж. Русия не позволява продажба на западните активи, а е създала схема за прехвърлянето им на местни структури. Всичко е икономическа далавера. Кой печели? В Окраина - западни монополи, които уж ще възстановяват държавата. В Русия - местните частни компании, най вече на олигарсите. А ние във форумите подскачаше и си дерем очите.

    Коментиран от #7

  • 7 Малка подробност

    10 9 Отговор

    До коментар #6 от "М3 голд":

    В о няма кво да правят с тези активи.Неизползеаеми са.Просвети се,какви са и що са тези Стойноста им на международния пазар е нула.
  • 8 😆😆😆

    24 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ето казвам":

    Защото ще му ги вземат тройно, вдигат цените на тока, газ, вода и всичко което се сетиш!
    Очаква се отмяната на зелената сделка - което е вид данък, въвеждане на данък слънце, въздух и вода 😉 😆😆😆

    Коментиран от #10

  • 9 Западът начело

    33 5 Отговор
    със ШАШ умре. Имаха преди някакви принципи, на които им се градеше системата. Но, след 2000-та г. упорито започнаха сами да си ги нарушават. Особено с "опасната зараза" всички страни си нарушаваха Конституциите. С войната това продължава и цензурата и лъжите на институциите вече къртят мивки. А и сега с използването на чужди, държавни резерви в техните банки, тези окончателно унищожават "старата система"!
    Защо? Май са много сигурни, че електронният концлагер успешно ще замени сегашната???
    А дали народите ще го приемат?? По-скоро не. Ще има граждански войни.
  • 10 зелената сделка?

    32 5 Отговор

    До коментар #8 от "😆😆😆":

    Това пък е пълен дебилизъм. Кой вярва на тази глупост? Тези празни шамандури се заинтересовани за климата? НО, дават милиарди и мегатонове техника за войните? А войните изобщо са изгаряния, дим и вече отиват даже и на радиоактивни боклуци, но фирмите и хората нрябвало да плащат СО2???
    И да си спрат централите и да има милиони перки по цялата страна??? Абсолютно глупости на малоумници. Съюза умре! Скоро хората ще им сложат тези перки на "тъмно и влажно" място.
    Западът умре!!!
  • 11 Ама какви ги говорят иначе а то

    27 5 Отговор
    Отявлен грабеж.
  • 12 факуса

    22 4 Отговор
    хи хи един ден решили, следващия пак решават,ей мира не им дава да откраднат нещо
  • 13 Боруна Лом

    8 21 Отговор

    До коментар #1 от "Демек":

    Тъй ли?А руснаците какво правят с тези войни?Крадат цели държави и не се съобразяват с нищо и с никого.Това е най-малкото, което запада може да направи.Да задържи парите на олигарсите, защото именно те са в основата на всичко.
  • 14 Сега пък

    16 3 Отговор
    в ЕС-то закъсаха и за пари за оръжия за Украйна. Ами напечатайте си ги бе, в САЩ така правят.
  • 15 Вижте кво

    4 17 Отговор
    Ние сме част от ЕС и НАТО 🇪🇺🇺🇲
    НЕ от РФ! Русофилите марш в тайгата!!!
  • 16 777777

    19 2 Отговор
    ХА !? Започна да излиза истинското лице на западната ,,ДЕМОКРАЦИЯ".Как така ще вземаш чужди средства ,или това ви е манталитета на демокрацията да вземате всичко което ви хареса ...навици останали от колониализма,ама защо то същноста на вашите богатства са именно по тоя начин натрупани...и ще ми говорите за АТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ,видяхме ги вашите ценности,да оберете ценностите на другите държави,и да станат ваши.По нашите географски ширини на това му викаме ,пладнешки обир или забогатяване чрез кражба .В такъв случай кога възнамерявате да върнете всичко откраднато от ВАС ,на държавите с които сте воювали от създаването на държавата ви до ден днешен?Вие нямате спиране,по сведение до сега сте водили около 150 войни ,имате доста да връщате.
  • 17 Артилерист

    12 2 Отговор
    Когато ви пиша, че това са хищническа глутница, някои колеги ме пращат да си пия хаповете. Всичките им войни, санкции, майдани, цветни революции, убийства на неудобни политически лидери, смяна на правителства и прочие насилнически безчинства срещу други държави имат подобни "мирни" и "загрижени" оправдания. Най-фрапиращо нагледното беше, може би, размахването на шишенцето с прах за пране пред представителите на всички държави в ООН, като "доказателство", че Ирак има опасни за ВСИЧКИ оръжия за масово унищожение. Вследствие на тази цинична лъжа близо милион иракци бяха убити, 2-3 милиона ранени, десетина милиона емигрираха, а страната опустошена. Това е реда, основан на правила на глутницата, начело със САЩ...
Новини по държави: