Отидете към основна версия

3 908 68

Столът на Орбан се клати? Какво става в Унгария

  • виктор орбан-
  • орбан-
  • унгария-
  • ес-
  • петер магяр-
  • будапеща

В Унгария се усеща умора от системата "Орбан". За първи път от много години насам партията на премиера Виктор Орбан може да понесе значителни загуби.

Снимка: БГНЕС/ EPA

Преди избори Виктор Орбан обича да разпространява откровени конспиративни теории. Тези дни, малко преди изборите за Европейски парламент, унгарският премиер разказа следното: централата на ЕС в Брюксел била купена от американския милиардер от унгарско-еврейски произход Джордж Сорос, който щял да изпраща европейците на война срещу Русия. След смъртта им на бойното поле, в Европа щели да бъдат заселени милиони мигранти от неевропейски страни. Така и унгарската нация щяла да престане да съществува.

Виктор Орбан представи този сценарий по време на така наречения "Марш на мира" в Будапеща - митинг на неговите поддръжници малко преди европейските избори. В речта си унгарският премиер заяви, че това са исторически избори, с които се решавало дали Старият континент ще живее във война или мир. Орбан определи собственото си правителство като единственото в ЕС, което подкрепя мира. Но все пак имало вероятност "силите на мира" да спечелят изборите. Бойният лозунг на Орбан: "Да завладеем Брюксел! Без миграция, без джендъри, без война!".

На последните четири парламентарни избори в Унгария партията на Орбан "Фидес" винаги печели мнозинство от две трети. А на трите европейски избори от 2009 насам "Фидес" събира подкрепа от над 50%. Този път това може да се промени, защото унгарският министър-председател за първи път има сериозен опонент.

Ново в Унгария: партията на Орбан има сериозна конкуренция

Името на този човек е Петер Магяр. Той е бивш съпруг на Юдит Варга, бившата министърка на правосъдието на Орбан. Само допреди няколко месеца Магяр беше почти непознат на унгарската общественост. Но от февруари тази година 43-годишният адвокат се радва на шеметен политически възход. Той неколкократно е изкарвал десетки хиляди хора на улицата срещу системата на Орбан. Със своята консервативна партия "Тиса" (съкращение от думите за уважение и свобода) той събира между 25% и 30% от гласовете на избирателите, докато "Фидес" на Орбан има около 45% подкрепа, а според някои проучвания може да слезе и под 40 на сто.

"Това е уникална, напълно нова ситуация", казва политологът Габор Тьорк пред унгарския портал "Телекс". "Фактът, че някой се е появил от нищото и изведнъж се радва на такава масова подкрепа срещу управляващите, е безпрецедентен в унгарската политика."

Петер Магяр - продукт на системата на Орбан?

Възходът на Магяр започва през февруари 2024 след афера, в която е замесена тогавашната унгарска президентка Каталин Новак. Тя е помилвала престъпник, осъден за подпомагане и подстрекаване към насилие над деца. Това предизвика голямо обществено възмущение, особено защото Орбан и неговите партийни колеги се представят за морално безупречни защитници на децата. Те често обвиняват политическите си опоненти, че искат да узаконят насилието над деца. Новак подаде оставка, а заедно с нея и Юдит Варга.

А бившият съпруг на Варга, който преди това е заемал по-малко видими, но добре платени позиции в апарата на Орбан, използва случая, за да "излезе от системата", както сам се изразява. В няколко сензационни интервюта Петер Магяр разкри подробности за механизмите на работа и корупцията в системата на Орбан. Той не разказа нищо ново, но въпреки това интервютата се превърнаха във водещи заглавия в Унгария, тъй като Магяр е добре запознат със системата като вътрешен човек.

Защо Магяр буди съмнения

Въпреки че юристът Магяр се представя като безупречен, понякога оставя съмнително впечатление. Като съпруг на Юдит Варга той записва личен разговор с нея без знанието ѝ, в който тя - като настоящ министър на правосъдието - прави компрометиращи коментари за системата на Орбан. Магяр публикува разговора през март 2024, също без нейно съгласие.

Той влиза в политиката чрез "спяща партия". Тъй като сроковете за явяване на европейските избори са твърде кратки, той бързо поема микропартията "Тиса", която е създадена още през 2021, но доскоро не е била активна. Магяр често отправя неясни и трудно проверими лични обвинения срещу представители на системата на Орбан. Той отхвърля въпросите за това и на практика никога не предоставя доказателства.

Голямо недоволство от системата на Орбан в Унгария

Въпреки това Петер Магяр явно е усетил правилната посока. Например когато казва, че няколко семейства и предприемачи, близки до Орбан, контролират голяма част от унгарската икономика. Или когато обявява, че иска да въведе ред в лошо управляваните сектори образование и здравеопазване. В Унгария има голямо недоволство именно от тези неща. Предишните, предимно либерални опозиционни партии не успяха да се възползват от тези настроения през последните години.

Консервативният Магяр представлява политически позиции, сходни в много отношения с тези на партията на Орбан - но без съответната националистическа демагогия. Той критикува бюрокрацията в ЕС, но не агитира срещу Европа. Тези позиции го правят привлекателен за нерешителните избиратели или за разочарованите привърженици на Орбан.

Сега за първи път от много години насам унгарският премиер и неговата партия "Фидес" са в дефензивна позиция, казва политологът Габор Тьорк. "За първи път от много време насам "Фидес" не успява да доминира в обществения дискурс със свои теми", казва Тьорк пред "Телекс". "Освен това "Фидес" претърпя много сериозни кадрови загуби през последните месеци", казва политологът, визирайки оставките на Новак и Варга.

А Орбан вече е изправен пред следващия кадрови проблем. Той се отнася до новия президент Тамаш Сульок, който е на поста си едва от няколко седмици. Твърди се, че като адвокат той е помогнал за незаконна продажба на унгарска земеделска земя на чуждестранни компании чрез подставени лица. Както и при въпроса за насилието над деца, Орбан и партията му отново са изправени пред проблема с двойните стандарти.

Досега Орбан е избирал предимно да мълчи. Той не споменава името на Петер Магяр. Вместо това заплашва, че всеки, който гласува в полза на опозицията, гласува за война и заличаване на унгарската нация.

Автор: Кено Ферзек

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 52 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: