Last news in Fakti

20 Декември, 2023 23:56 2 612 47

Унгария: Това ли е краят на свободните медии?

  • виктор орбан-
  • унгария-
  • медии-
  • свобода на медиите-
  • журналисти

С нов закон, маскиран като лост за защита на националния суверенитет, Орбан цели да запуши устата на независимите медии

Унгария: Това ли е краят на свободните медии? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Текстът на новия закон започва със своеобразен конспиративен разказ: Суверенитетът на Унгария е застрашен, чуждестранни организации се опитват да прокарат собствените си интереси в Унгария. Замесени са също и чужди медии, както предупреди преди няколко дни в свое интервю премиерът Виктор Орбан: "Не е честно с чужди пари да се влияе на политическите решения на хората - очевидно в интерес на поръчителите. Надяваме се, че този закон ще сложи край на всичко това", цитира АРД думите на Орбан.

"Основа за клеветнически кампании"

Този нов закон се нарича "Закон за защита на суверенитета" и може да има последици за независимите медии. Нов орган ще може да разследва лица и организации, които оказват влияние върху обществения дебат в страната.

Това включва и журналистите, казва медийната експертка от Будапеща Агнес Урбан: "Важно е да се знае, че този орган може да използва и разузнавателна информация. Следователно той ще пише доклади за отделни лица и организации", казва тя пред АРД.

Въпросните доклади могат да послужат за основа за воденето на клеветнически кампании, предупреждава Урбан. Мишените ще бъде клеймени като измамници, чуждестранни агенти, доларови левичари, доларови медии, каквото пропагандните медии са правили и в миналото, допълва наблюдателката.

Под пропагандни медии Урбан разбира повечето медии в Унгария. Много от тях са собственост на близки до правителството предприемачи. Програмите им се финансират отчасти от рекламни кампании, провеждани от държавни институции, т.е. непряко с пари на данъкоплатците. Урбан смята, че независимите медии държат около 20% от медийния пазар.

Целта - да бъдат сплашени медиите

Група независими журналисти се изготвили официално искане за анулиране на новия закон. През февруари догодина трябва да бъде сформиран новият надзорен орган, допълва АРД. Подписалите писмото се опасяват, че законът дава огромни правомощия на въпросния държавен орган.

Урбан смята, че премиерът Орбан е постигнал целта си: нанесен е удар на критичните журналисти. „Ако законът влезе в сила, това ще затрудни максимално работата им, защото законът позволява на новия контролен орган да изисква от журналистите да му предоставят всички свои разследвания", посочва медийната експертка. „Ще стане по-трудно да се намират информатори, особено по случаи за корупция по високите етажи на властта. Просто хората ще избягват да общуват с журналистите", допълва Агнес Урбан.

Тя също така се опасява, че ще зачестят клеветническите кампании срещу журналисти. Не е изключено дори да се стигне до физически посегателства, четем още в публикацията на АРД.

Автор: Фабиан Мадер (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дани Гадняра

    6 58 Отговор
    Орбан == Пеевски
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Софиянски

    6 34 Отговор
    Пътник КАТ лилипуткин
  • 4 да питам

    15 46 Отговор
    Тоя , главчо , що е още у ЕС ?

    Коментиран от #19

  • 5 Българин

    60 16 Отговор
    Орбан е вели политик и не се кланя на 🐮🐮🐮🐮🐮🐄🐄🐄🐄
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Не бе,

    61 3 Отговор
    Е, къде в Европа има свободни медии? Милите те, разтревожили се за свободата на словото...

    Коментиран от #14, #21

  • 9 Ццц

    34 1 Отговор
    Имаше един образ се пишеше "само да попитам". Та и аз само да попитам: защо тези чуждестранни интереси са "доларови". У нас подобни са все "рубли" или "копейки"? Да не би тези "доларови" интереси вече да са завладели българските медии и от там всяка неизгодна информация да е "пропаганда на Путин"? Четейки Британското разузнаване, Бесарабски фронт или ПРОСТО някой роден журналист "хвърлен в дълбоките води на криминалните сюжети", за сега нямаме такива съмнения, но все пак...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хелоу

    43 0 Отговор
    Хаха като у нас ли. Дето се обаждат и спират интервюта ако не се следва праведната линия на Барон Харконен.
  • 12 браво

    47 1 Отговор
    В Европа няма свободни медии така, че щом реват от ЕС значи Орбан е прав. У нас големите медии са зависими, а на инакомислещите журналисти всячески им се пречи. Нима това не е цензура!?
  • 13 питал ли е

    20 0 Отговор
    Орбан хубаво го е замислил ама питал ли е Шиши дали дава?
  • 14 Ццц

    29 1 Отговор

    До коментар #8 от "Не бе,":

    "Свободата на словото" е един израз, който е увлекателен като старогръцките легенди и митове - възможно и да го е имало, но за него знаем само от учебника по история. Лошото е, че в днешно време "свободното слово" се пише от не съвсем свободни хора, някои от които дори са "журналисти". Лошото е и, че тези хора са не съвсем интелигентни и това им личи веднага след заглавието.
  • 15 ОТ ШИШИ

    13 0 Отговор
    Индийка, която никога през живота си не е правила секс, роди първото си бебе !
  • 16 и у нас го има

    23 0 Отговор
    Е нали и у нас по едно време се говореше за закон за фалшитите новини...или по-скоро угодните за властта са истински другите фалшиви :)
  • 17 мдаааа

    0 1 Отговор
    И веднага се сещам за " хората на Къдрилов " ... Къде ги бе ?
  • 18 ТОВА ЗА УНГАРИЯ И ПОЛША НИЕ СЪС ЗЕЛЕНСКИ

    12 0 Отговор
    ГО ЗНАЕМ - КАЗА ПУТИН ............... И ОТИДЕ НА ЛОВ ЗА КИТОВЕ В ЧЕРНОМОРИЕТО ! ТАМ СИ ГО Е ПРЕМЕСТИЛ ОТ ДРУГАТА СТРАНА !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ха ха хааа

    3 16 Отговор

    До коментар #8 от "Не бе,":

    Стига бе , "свободни медии" има само в русия , стига да не казваш думичката - война ... Смешници , имащи се за Цвета на Света ..
  • 22 Стършели

    22 1 Отговор
    Търсих човек на име Фабиан Мадер и намерих мъжки моден модел! Голяма конспирация от мошеници.
    Такъв закон има в САЩ ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ (от 1938 г.) и в Русия (от 2012 г.)
    Прав е Орбан, с пари отвъд Унгария не трябва да се финансират партии итн.
    САЩ: Чуждестранен агент (2013 г.) се счита за лице (физическо или юридическо), което действа „по нареждане, искане, ръководство или контрол на чуждестранен принципал“ и в същото време участва в „политически дейности в интерес на чуждестранният принципал”. Целта на закона е да улесни "оценката на правителството и американския народ на изявленията и действията на такива лица". Политическият активизъм се определя като дейност, насочена към промяна на позицията на федералното правителство на САЩ или „която и да е част от обществеността“ по отношение на вътрешната или външната политика на САЩ или спрямо чуждо правителство или политическа партия.

    Коментиран от #28

  • 23 Стършели

    11 0 Отговор
    Украйна: В началото на 2014 г. в Украйна бяха приети закони, които определят чужд агент като обществено сдружение, което получава финансиране от чужди държави, чуждестранни и международни неправителствени организации, както и лица, които не са граждани на Украйна, и участва в политическа дейност на територията на Украйна. Според закона чуждестранните агенти са длъжни да се регистрират и получените от тях средства се облагат с данък върху дохода.
  • 24 880

    12 2 Отговор
    ..Вива О рбан
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 бай Иван

    19 1 Отговор
    "Не е честно с чужди пари да се влияе на политическите решения на хората - очевидно в интерес на поръчителите. Надяваме се, че този закон ще сложи край на всичко това", цитира АРД думите на Орбан.

    А при нас как е ? Нима НПО-тата не правят същото във всички сфери на живота ни ? А откъде се финансират те и чии интереси защитават под формата "Да помогнем на бедните българи да познаят демокрацията"
  • 27 мдаааа

    3 8 Отговор
    Русофилнята запразни , по московско време ...
  • 28 Бегай бе

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "Стършели":

    И как го намери тоя " моден мъжки модел " ...🤭😁

    Коментиран от #45

  • 29 123456

    13 3 Отговор
    независимите медии = платена помия. Бий ги , Орбане ! Отрежи езика на змията !
  • 30 да питам

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "А аз питам":

    Прав си , да питаш .. А сега се сещам да питам другарите .. Сигурен ли съм , че поне 98% от вас , са пипали доларе ? Абсолютно съм сигурен ..
  • 31 Унгария на Виктор Орбан!

    20 2 Отговор
    - 13-та пенсия доживотно на всички пенсионери.
    - Освобождаване от данък на всички работещи млади до 25 години.
    - Освобождаване от данък доживотно на всички майки, които имат 4 деца.
    - 33 хиляди евро при раждане на трето дете, стига да работят родителите и да са до 43 години.
    - Невероятна спортна инфраструктура, получиха и Шампионска лига по футбол да е 2026 година.
    - Няма „миграция на ножа“, сигурна страна, християнски ценности, няма джендър идеология“
    - Унгарските граждани над 65 години се возят безплатно в градския транспорт и влаковете. Достатъчно е да се покаже лична карта
    - Градовете са чисти, няма бездомни кучета.
    - Унгарската полиция е силна, респектираща и навсякъде.
    - В Унгария са заводите на Mercedes, Audi, BMW, Szuki, Samsung, Siemens и Bosh
    - 4,7 милиона унгарци работят, безработицата е само 3%
    - Годишният износ на Унгария е над 120 милиарда евро

    Коментиран от #33, #34, #35, #40

  • 32 стоян георгиев

    3 18 Отговор
    Унгария трябва спешно да си изгони от ес.осъдят ли тръмп трябва да се почне дело срещу орбан веднага.орбан е руски агент в ес и действа като терорист в съюза.
  • 33 ха ха хааа

    4 4 Отговор

    До коментар #31 от "Унгария на Виктор Орбан!":

    Ми , що не заемат да правят и Москвич ... 🤭😁
  • 34 Дани Гадняра

    1 13 Отговор

    До коментар #31 от "Унгария на Виктор Орбан!":

    А я сега сравни с Чехия.

    БВП на Чехия е два пъти повече, много по-богата държава и с висок стандарт в Прага. И не са руззки съюзници.
  • 35 Диктатура

    0 15 Отговор

    До коментар #31 от "Унгария на Виктор Орбан!":

    Чиста Диктатура .
    Орбан е Подъл и Нагъл Диктатор.

    Те и в Раша много обещаваха .

    Ама накрая криза за яйца .

    Хахаха

    Ходил ли някога в Унгария ?
  • 36 мааалииии

    1 11 Отговор
    Откъде у тая голема глава има толко малко мозък ?
  • 37 Въпрос ,

    0 8 Отговор
    Който за мен не търпи отлагане ... Защо Людмила Путина , си намери нов , млад йебач ?!

    Коментиран от #39, #44

  • 38 Много правилно

    12 0 Отговор
    А какво искат друго соросите, а? С огромни средства промиват мозъците на унгарците, с цел да ги побъркат и поробят. Правилно е даже да се изгонят завинаги от страната. Ние така, преди 30-ина години повярвахме на бананите, че било хубава и демократична храна, но сега видяхме , че са ни излъгали. Но е късно вече.
  • 39 Понеже видя, че Путин

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Въпрос ,":

    Не е нейният. Беше й пробутван андроид, двойник. Но това е типично днеска. В сащ деменцията също не е човек. Виж го, как засича и стои на едно място с повдигната ръка и се "чуди", какво става... Машина е. Не е човек.
  • 40 Браво, ако всичко

    10 0 Отговор

    До коментар #31 от "Унгария на Виктор Орбан!":

    Е така. Че те са построили комунизма? Западът с тяхната тъпа политика си закопаха хората. Унгария е много по-добре за унгарците. Франция, Германия, скандинавските страни вече се самоубиха.
  • 41 мхааа

    0 8 Отговор
    Хрантутника на Путя започва да се държи като Путя.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Жоро

    1 0 Отговор
    Не разбрах само за кого става дума за Президента Орбан или братовчед му по майчина линия Урбан
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Стършели

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Бегай бе":

    По интернет напиши името му и ще видиш резултатите!
    “Проверката е най висша форма на доверие!”
  • 46 Стършели

    4 0 Отговор
    А в България узакониха, че може “парашутисти-шпиони” чужди граждани да са министри и да командват англосаксонската колония България.
  • 47 куку

    0 0 Отговор
    в Унгария имало група "независими медии". на сорос..толкова са независими..признават само тяхното мнение ,друго е хибридна война..
Новини по държави: