Last news in Fakti

5 Юни, 2024 17:01 3 883 68

Столът на Орбан се клати? Какво става в Унгария

  • виктор орбан-
  • орбан-
  • унгария-
  • ес-
  • петер магяр-
  • будапеща

В Унгария се усеща умора от системата "Орбан". За първи път от много години насам партията на премиера Виктор Орбан може да понесе значителни загуби.

Столът на Орбан се клати? Какво става в Унгария  - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Преди избори Виктор Орбан обича да разпространява откровени конспиративни теории. Тези дни, малко преди изборите за Европейски парламент, унгарският премиер разказа следното: централата на ЕС в Брюксел била купена от американския милиардер от унгарско-еврейски произход Джордж Сорос, който щял да изпраща европейците на война срещу Русия. След смъртта им на бойното поле, в Европа щели да бъдат заселени милиони мигранти от неевропейски страни. Така и унгарската нация щяла да престане да съществува.

Виктор Орбан представи този сценарий по време на така наречения "Марш на мира" в Будапеща - митинг на неговите поддръжници малко преди европейските избори. В речта си унгарският премиер заяви, че това са исторически избори, с които се решавало дали Старият континент ще живее във война или мир. Орбан определи собственото си правителство като единственото в ЕС, което подкрепя мира. Но все пак имало вероятност "силите на мира" да спечелят изборите. Бойният лозунг на Орбан: "Да завладеем Брюксел! Без миграция, без джендъри, без война!".

На последните четири парламентарни избори в Унгария партията на Орбан "Фидес" винаги печели мнозинство от две трети. А на трите европейски избори от 2009 насам "Фидес" събира подкрепа от над 50%. Този път това може да се промени, защото унгарският министър-председател за първи път има сериозен опонент.

Ново в Унгария: партията на Орбан има сериозна конкуренция

Името на този човек е Петер Магяр. Той е бивш съпруг на Юдит Варга, бившата министърка на правосъдието на Орбан. Само допреди няколко месеца Магяр беше почти непознат на унгарската общественост. Но от февруари тази година 43-годишният адвокат се радва на шеметен политически възход. Той неколкократно е изкарвал десетки хиляди хора на улицата срещу системата на Орбан. Със своята консервативна партия "Тиса" (съкращение от думите за уважение и свобода) той събира между 25% и 30% от гласовете на избирателите, докато "Фидес" на Орбан има около 45% подкрепа, а според някои проучвания може да слезе и под 40 на сто.

"Това е уникална, напълно нова ситуация", казва политологът Габор Тьорк пред унгарския портал "Телекс". "Фактът, че някой се е появил от нищото и изведнъж се радва на такава масова подкрепа срещу управляващите, е безпрецедентен в унгарската политика."

Петер Магяр - продукт на системата на Орбан?

Възходът на Магяр започва през февруари 2024 след афера, в която е замесена тогавашната унгарска президентка Каталин Новак. Тя е помилвала престъпник, осъден за подпомагане и подстрекаване към насилие над деца. Това предизвика голямо обществено възмущение, особено защото Орбан и неговите партийни колеги се представят за морално безупречни защитници на децата. Те често обвиняват политическите си опоненти, че искат да узаконят насилието над деца. Новак подаде оставка, а заедно с нея и Юдит Варга.

А бившият съпруг на Варга, който преди това е заемал по-малко видими, но добре платени позиции в апарата на Орбан, използва случая, за да "излезе от системата", както сам се изразява. В няколко сензационни интервюта Петер Магяр разкри подробности за механизмите на работа и корупцията в системата на Орбан. Той не разказа нищо ново, но въпреки това интервютата се превърнаха във водещи заглавия в Унгария, тъй като Магяр е добре запознат със системата като вътрешен човек.

Защо Магяр буди съмнения

Въпреки че юристът Магяр се представя като безупречен, понякога оставя съмнително впечатление. Като съпруг на Юдит Варга той записва личен разговор с нея без знанието ѝ, в който тя - като настоящ министър на правосъдието - прави компрометиращи коментари за системата на Орбан. Магяр публикува разговора през март 2024, също без нейно съгласие.

Той влиза в политиката чрез "спяща партия". Тъй като сроковете за явяване на европейските избори са твърде кратки, той бързо поема микропартията "Тиса", която е създадена още през 2021, но доскоро не е била активна. Магяр често отправя неясни и трудно проверими лични обвинения срещу представители на системата на Орбан. Той отхвърля въпросите за това и на практика никога не предоставя доказателства.

Голямо недоволство от системата на Орбан в Унгария

Въпреки това Петер Магяр явно е усетил правилната посока. Например когато казва, че няколко семейства и предприемачи, близки до Орбан, контролират голяма част от унгарската икономика. Или когато обявява, че иска да въведе ред в лошо управляваните сектори образование и здравеопазване. В Унгария има голямо недоволство именно от тези неща. Предишните, предимно либерални опозиционни партии не успяха да се възползват от тези настроения през последните години.

Консервативният Магяр представлява политически позиции, сходни в много отношения с тези на партията на Орбан - но без съответната националистическа демагогия. Той критикува бюрокрацията в ЕС, но не агитира срещу Европа. Тези позиции го правят привлекателен за нерешителните избиратели или за разочарованите привърженици на Орбан.

Сега за първи път от много години насам унгарският премиер и неговата партия "Фидес" са в дефензивна позиция, казва политологът Габор Тьорк. "За първи път от много време насам "Фидес" не успява да доминира в обществения дискурс със свои теми", казва Тьорк пред "Телекс". "Освен това "Фидес" претърпя много сериозни кадрови загуби през последните месеци", казва политологът, визирайки оставките на Новак и Варга.

А Орбан вече е изправен пред следващия кадрови проблем. Той се отнася до новия президент Тамаш Сульок, който е на поста си едва от няколко седмици. Твърди се, че като адвокат той е помогнал за незаконна продажба на унгарска земеделска земя на чуждестранни компании чрез подставени лица. Както и при въпроса за насилието над деца, Орбан и партията му отново са изправени пред проблема с двойните стандарти.

Досега Орбан е избирал предимно да мълчи. Той не споменава името на Петер Магяр. Вместо това заплашва, че всеки, който гласува в полза на опозицията, гласува за война и заличаване на унгарската нация.

Автор: Кено Ферзек


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Крим

    54 15 Отговор
    Ами като са улави унгарците ще им инсталират един послушко на посолството и после ще има рев!

    Коментиран от #54

  • 3 Скоро и в

    28 8 Отговор
    България.
  • 4 КОТарАК 🐱

    12 36 Отговор

    До коментар #1 от "Зевс":

    мхм ..СССР е за пример
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Да бе

    72 16 Отговор
    Много им се иска на някой хора, ама надали
  • 7 Пиночет

    28 79 Отговор
    Орбан е по голям смотаняк и палячо, даже и от Путин!

    Коментиран от #11

  • 8 Електра

    22 68 Отговор
    Сбогом Орбан

    Коментиран от #39

  • 9 Злобното Джуджи

    56 13 Отговор
    Бих предложил на изпадналите германци да си гледат в собствената празна копаня и разприте между Шолц и Урсула, не в трапезата на просперираща Унгария.
    На обеднелия проскубан германец може да предложим "фулл екстри" и алкохол на нашето не по-малко изпаднало-пропаднало черноморие 😆😆😆

    Коментиран от #13, #17, #63

  • 10 Костадин Костадинов

    13 41 Отговор
    Добре че няма да спечеля изборите, защото ще ни се случи същото.
  • 11 бебето

    19 33 Отговор

    До коментар #7 от "Пиночет":

    по голям палячо от путин не може да бъде.

    Коментиран от #43

  • 12 DW - Пропаганден машинен

    51 9 Отговор
    Мокрите сънища на Джендъp Веле хаха! Надайте се джендьовци на ой!
  • 13 Костадин Костадинов

    32 12 Отговор

    До коментар #9 от "Злобното Джуджи":

    Просперираща Унгария срещу изпаднала Германия - ето това е гениално заключение!

    Коментиран от #25

  • 14 Клатят му се топките на Орбан, който

    36 9 Отговор
    Иска да върви след него да ги вземе ако паднат!? Не му се клати стола, от топките е!! DW вземайте му Топките, все по него!?
  • 15 Дабъ дешил ине

    29 8 Отговор
    Клати се, ама не падааааа
  • 16 Логика

    42 5 Отговор
    Значи опонентът не бил стока, дори и според пропагандистите на Дойчезеле, ама столът на Орбан се клател, защото нямало да вземе две-трети от гласовете!?! Човек не знае да се смее ли или да плаче на подобна "умнотия", пълна с "неоспорими доказателства" от рода на: "вероятно", "възможно е", "може" и т.н.
  • 17 Умен си.

    13 30 Отговор

    До коментар #9 от "Злобното Джуджи":

    Ако не са паричките наливани от Урсулата,чекай Унгария да е "просперираща".Сети се защо са кавичките.Нали си умен.

    Коментиран от #44

  • 18 Буден

    27 5 Отговор
    Не чета глупости ?!!!
  • 19 Хахаха

    26 3 Отговор
    Ами не е много в грешка Орбан.А за опонента му изглежда си го отглеждат от февруари,поне така пише в статията.И след изборите като загубят платените...на бас мога да се хвана ,че ще има протести за "нечестни избори".То вече стана като повтаряща се реклама!!
  • 20 Правилно

    4 6 Отговор
    До камината в алпийска вила.
  • 21 Калпазанин

    34 4 Отговор
    Столът на Орбан се клател 🤔🤔🤔🤔🤔🤔клатят се на Орбан и т@@@@@@@аман от еврейски пропаганди измислици и интриги Жалки сте вече, и това е добре за интелигентните. Но не всички са такива
  • 22 Истината

    28 5 Отговор
    Столът на Орбан се клати,
    Но от това Зеления наркоман падна от масата!
  • 23 торбан

    5 2 Отговор
    йок корбан!Йобик ще сготви фидето!
  • 24 Ами не знам

    26 6 Отговор
    Абе някой стол се клати, ама не е на Орбан..
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 БайДанчо

    25 2 Отговор
    Това е поредната Фейк новина на НеФакти!
  • 27 Клати се

    19 6 Отговор
    На валутата ви основата дето й викате Евросъюз. Горкият няма да изкара и половин век - и пак -в камерен състав.
  • 28 ХАХАХА

    8 5 Отговор
    Има доста сайтове ,на които много вЕрвам сред тях и е този .
  • 29 Дойчо

    21 4 Отговор
    Не ти вярвам! Като на всякъде има опозиция, но Орбан си поддържа народа!
    Точка.
  • 30 Хихи

    18 5 Отговор
    на дойчезеле много им се иска някой соросоидски ляв кравешки заднолизец да смени Орбан ...

    Коментиран от #35

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Механик

    16 4 Отговор
    Еххх соросопитешки розови сънища, еххххх!
    Ту Путин умира, иго вкарват в болница с неизлечима болест! Ту Си бил загубил популярност, а сега па и Орбан.
    А, забравих Ердоган. И той горкия все нещо му има и все го опяват жълтопаветните вувузели.
  • 33 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    6 15 Отговор
    Хората не искат руската подлога
  • 34 Ха ха ха

    5 14 Отговор
    Така е и Орбан и Копейкин и Нинова разпространяват руски опорки
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Хи хи хи

    13 2 Отговор
    Ако бяхте добавили и няколко реда за Навалная, пардоне моа НаСвалная публикацията щеше бъде "перфектна"
  • 37 Унгарец

    13 4 Отговор
    За малко да ви поверваме!....Начи беше на косъм!
  • 38 Потедната партенка

    6 4 Отговор
    От зелето хахахаха а дано ама надали
  • 39 Ти котарак и Пиночет

    12 3 Отговор

    До коментар #8 от "Електра":

    Сте една и съща мома от мъжки пол хахаха
  • 40 Швейк

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "Зевс":

    За разлика от тях столът на Орбан ще падне.
  • 41 681

    12 5 Отговор
    Дойчи зели. Муахахаха . Европа умре за съжаление
  • 42 хххх

    3 12 Отговор
    Крайно време е! Да идва Петър Маджар и да оправя кочинката.
  • 43 българин

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "бебето":

    май отдавна не ти е сменен памперса - намирисва
  • 44 хер флик

    14 6 Отговор

    До коментар #17 от "Умен си.":

    на тъз урсула 10 доживотни са малко
  • 45 Тити

    3 18 Отговор
    Ти беше ясно че Орбан е боклук и накрая щеси отиде безславно.

    Коментиран от #48

  • 46 Ами ще се клати разбирасе

    4 3 Отговор
    Цветната революция нема да го подмине... то иначе ЦРУ-тата ще ги изворната...
  • 47 Е па немат ли си...

    10 2 Отговор
    Америка за Унгария и да реши въпроса...
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Билкара

    13 4 Отговор
    Бе то целия ви Евро Сороски съюз се клати като цяло
  • 50 пътник

    3 7 Отговор
    И този прихвана от кремълската лудост,манията за величие:"велика" Унгария,"велика" Сърбия,"велика" арийска раса,"велика" руска нация!За да е велик един,трябва да мислиш друг за нищожен.Капути!
  • 51 Йеронимус БОШ

    6 3 Отговор
    Клати се......ОНАЯ МУ РАБОТА !
  • 52 доктор ОХ боли

    8 3 Отговор
    Да не му спретнат от САЩ и либералната Европа , едно покушение като при Фицо !
    ДЕМОКРАТИЧНИТЕ държави и службите им УБИВАТ хуманно-демократично и ВИНАГИ в името на Свободата !
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Европеец

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "Крим":

    Автора не го чета..... Ще поживеем и ще видим..... Последния митинг на Орбан беше многолюден и зашеметяващ, та ще видим....
  • 55 Клати се на Байдън

    9 2 Отговор
    В днешният брой на Уолстрийт Джърнъл пише че здравето му се влошава и е припаднал при закрити врати
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Калима

    8 2 Отговор
    Те и на коча топките се клатят, ама не падат. БоклуДи мръсни!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Име

    0 2 Отговор
    Подобни бутикови партии обикновено се провалят. Гражданите надушват отдалеч поръчката!
  • 61 Аас

    1 0 Отговор
    Така ли ви написа сводката посолството?На последните избори Орбан смаза цялата платена краварска сган която беше на изборите срещу него сега пак нищо добро не ги чака но тогава ще мълчите като наС рани и нищо няма да пишете
  • 62 факт

    2 0 Отговор
    Живеем в света на информация, която може да се намери на стотици места. Затова е удивително, че авторът си позволява да пише неща, които с един клик се опровергават. Орбан се радва на нечувана подкрепа от унгарците, които в последните дни я демонстрират по улици и площади. Орбан открито говори за желанието на САЩ да въвлече Европа в гореща война и заявява, че унгарски войници няма да бъдат изпращани в Украйна дори и в състава на нато. Европейците все по-ясно осъзнават, че ни хвърлят в месомелачката на трета световна война, която пак ще се проведе именно на Стария континент, и ако евроизборите не обърнат ситуацията в ЕС ще се стигне до масови протести и стачки в редица европейски държави. Да се надяваме, че разумът ще надделее и пъкления план на к.р.а.варите няма да се увенчае с успех. Не и този път.
  • 63 Диди

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Злобното Джуджи":

    Обеднелият германец? Инфото ви е бедно…😂 Германците си живеят добре.
  • 64 Хахаха

    1 1 Отговор
    Урсулите правят каквото могат.... Време е за Възрождение
  • 65 бай Ставри

    1 1 Отговор
    Пак Сорос е имал полюции в DW и от там е потекло във факти. Скоро чичо Доналд ще му предизвика последната ерекция.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ДОКОЛКОТО ВИЖДАМЕ "СТОЛЪТ " МУ НЕ СЕ КЛАТИ , А Е ЛЮЛЕЕЩ СЕ !!!!!!!!!!!!!!!!
  • 68 Недоумявам

    0 0 Отговор
    как е възможно страна, която е газена от руския ботуш през 1956 г. да има лидер като Орбан!
Новини по държави: