Отидете към основна версия

2 963 72

Украйна: Financial Times разпространява руска пропаганда

  • украйна-
  • русия-
  • financial times-
  • енергетика-
  • война-
  • руска пропаганда

Киев смята, че британският вестник е публикувал манипулативна статия в изгода на Москва

Снимка: БГНЕС/ EPA

Министерството на енергетиката на Украйна отправи остра атака към британския вестник Financial Times за разпространяване на руска пропаганда, която цели да всее паника сред украинците.

На 5 юни британското издание на Financial Times публикува статия, в която твърди, че Украйна е загубила половината от производствения си капацитет (в енергетиката) заради руските удари.

Според Киев обаче тази информация не е вярна и има „признаци на информационно-психологическа операция, манипулативна е и популяризира вражеските наративи“.

Статията използва препратки към анонимни източници в украинското правителство. Това поставя под въпрос достоверността на предоставената информация, тъй като тя не е потвърдена от официални източници. За да придаде на материала вид на автентичност, статията смесва верни и неверни данни, обяви украинското ведомство.

Статията съдържа невярна информация, представена като факт. По-специално се отбелязва, че на 31 май е взето решение за увеличаване на тарифите за електроенергия за населението 2 пъти. Това е откровена лъжа и манипулация. Все пак тарифата се увеличи с 63% и има голяма разлика между 60 и 100%.

Киев обяви, че тези наративи са насочени към създаване на социално напрежение, сплашване на украинците и формиране недоверие в действията на властите в труден период. В статията се казва, че украинците трябва да се подготвят за живот в студ и тъмнина. Подобно изявление има за цел да всее страх и паника сред населението.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 32 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: