Отидете към основна версия

32 705 137

Американският посланик в Турция: Ще получите най-модерните F-16, произвеждани някога

  • нато-
  • ф-16-
  • f-16-
  • изтребители-
  • турция-
  • сащ-
  • джефри флейк

Днешният ден бележи голяма стъпка напред в придобиването на последно поколение изтребители, каза посланикът

Снимка: БГНЕС/ EPA

Посланикът на Съединените щати в Анкара Джефри Флейк съобщи за "важна стъпка напред" в придобиването от Турция на изтребители F-16 и модернизирането на съществуващия флот от такива самолети, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.

"Днешният ден бележи голяма стъпка напред в придобиването от Турция на последно поколение изтребители F-16 Block 70 и модернизирането на съществуващия флот от F-16. Това е добра стъпка напред за националната сигурност на САЩ, националната сигурност на Турция и оперативната съвместимост на НАТО", пише в съобщението на посланика, публикувано на официалния профил на посолството в "Екс".

В същата публикация е включено и изявление на Бюрото по политико-военни въпроси към Държавния департамент на САЩ.

"Съединените щати с гордост обявяват днес голяма стъпка напред към закупуването от Турция на нови изтребители F-16 Block 70, най-модерните F-16, произвеждани някога, достъпни само за най-близките съюзници и партньори“, се казва в днешното изявление на Бюрото по военно-политически въпроси на Държавния департамент. Това е само последният пример за трайния ангажимент на САЩ към партньорството им с Турция в областта на сигурността", се посочва в поста.

Не се уточнява в какво точно се изразява конкретната стъпка.

На 27 януари Държавният департамент на САЩ одобри предстоящата продажба на самолети F-16 и комплекти за модернизация на стойност 23 млрд. долара на Турция, след като Анкара даде зелена светлина за членството на Швеция в НАТО. През октомври 2021 г. Турция поиска от САЩ 40 нови самолета F-16 Block 70, както и 79 комплекта за модернизиране на останалите F-16 до ниво Block 70. Турция беше част от програмата за F-35, преди участието ѝ да бъде преустановено заради спор във връзка със закупуването от Анкара на руските системи за противовъздушна отбрана С-400, след като усилията ѝ да закупи американски ракети Пейтриът (Patriot) бяха отхвърлени.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 67 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: