Отидете към основна версия

2 961 57

Москва: САЩ не могат да преглътнат срама от бягството им от Афганистан

  • сащ-
  • афганистан-
  • талибани-
  • русия

Те спонсорират терористични организации, за да навредят на талибаните и дестабилизират страната, заявиха от МВнР на Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ не се примириха със загубата и бягството си от Афганистан и се опитват по различни начини да отмъстят за този срам. Вашингтон спонсорира редица терористични организации, опитвайки се да навреди на талибаните, дошли на власт в Афганистан след напускането на САЩ и дестабилизират ситуацията в страната.

Това каза в интервю за РИА Новости директорът на Втори азиатски отдел на руското външно министерство Замир Кабулов.

В началото на август 2021 г. талибаните засилиха офанзивата си срещу афганистанските правителствени сили, влязоха в Кабул на 15 август и на следващия ден обявиха, че войната е приключила. През последните две седмици на август се проведе масова евакуация на граждани на западни страни и афганистанци, сътрудничещи с тях, от летището в Кабул, което беше под защитата на американските военни.

В нощта на 31 август американските военни напуснаха летището в Кабул, слагайки край на почти 20-годишното военно присъствие на САЩ в Афганистан.

Поради влошаващата се хуманитарна ситуация в Афганистан Европейският съюз ще предостави на страната още милиони евро помощ, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Около 125 милиона евро (134,5 млн. долара) ще бъдат отпуснати на хуманитарни организации в Афганистан, за да се предотврати опасността от глад, съобщи вчера Европейската комисия.

Помощта ще бъде използвана предимно за осигуряване на хранителни продукти, подслон, здравни грижи и достъп до вода и санитарни помещения.

Според информацията още 11 млн. евро ще бъдат предоставени на Пакистан. Те ще са предназначени за афганистанските бежанци и за подготовката на властите за справяне с бедствия.

Още около 10 млн. евро са заделени и за хуманитарни организации в Иран, включително за грижи за афганистанските бежанци.

ЕК предоставя хуманитарна помощ на Афганистан от 1994 г., като до момента тази помощ възлиза на общо около 1,8 милиарда евро. За миналата година е била отпусната помощ за малко под 160 млн. евро.

Ситуацията в Афганистан се смята за една от най-тежките хуманитарни кризи в света. По данни на Еврокомисията близо 24 милиона души в Афганистан са зависими от помощи, а над 15 милиона души са засегнати от остра продоволствена несигурност.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания