Отидете към основна версия

6 358 304

Кирил Петков: Ако Украйна загуби, следващите сме ние

  • украйна-
  • кирил петков-
  • русия-
  • нато-
  • война-
  • европа

Никога не бихме изпратили войници или човешка сила в Украйна, каза бившият премиер

Снимка: БГНЕС

Ако Украйна загуби войната, следващите сме ние. Това каза Кирил Петков, бивш министър-председател на България, пред Анадолската агенция (АА), съобщи БТА.

Петков каза, че руско-украинската война е започнала в първите месеци на неговия премиерски мандат, в труден период, като припомни, че България е една от страните, предоставили най-голяма помощ на Украйна, изпращайки боеприпаси, дошли от Великобритания и САЩ, а също приемайки над 300 000 души, бягащи от войната.

„Толкова много българи са израсли с представата, че Русия е големият брат на България“, отбеляза Петков, като каза, че подкрепата му за Украйна по време на премиерството му е накарала хората в България да се чувстват неудобно заради традиционните връзки с Русия.

Подчертавайки, че смята, че е постъпил правилно, като е помогнал на Украйна, Петков каза: „Ако Украйна загуби, следващите сме ние. Така че мисля, че трябва да се борим за свободата на Европа. Сега за мен има червена линия, която не бих прекрачил, дори подкрепил. Никога не бихме изпратили войници или човешка сила в Украйна. Но ако можем да им помогнем с боеприпаси, ние ще се радваме да го направим“, каза още той.

Относно политиката за асимилиране и концентрационните лагери срещу турци и мюсюлмани преди 1989 г. от комунистическите елити, дошли на власт през 1944 г., Петков припомни, че тогавашният български режим е сменял имената на хората и ги е депортирал от страната, отбелязвайки: „Моите баба и дядо също са били в трудови лагери по време на комунизма.”

Относно наказването на виновните Петков каза: „Когато имаме нормално работещ съд, това, което сме разбрали, е, че много правителства се смениха, станахме част от ЕС, станахме част от НАТО, но системата на прокуратурата, на съдилищата си е старата. И това е нашата борба“.

Николай Денков, който пое премиерския пост за девет месеца до март 2024 г. според споразумение между ГЕРБ и коалицията ПП-ДБ, посочи положението на турците в България и каза, че въпреки някои успешни истории, в регионите, в които турците живеят няма достатъчно инвестиции и че са се опитали да поправят това по време на управлението си.

„Официалните данни показват, че неравенството в регионите, неравенството сред хората намалява през последните няколко години, което не беше така преди", каза Денков.

За концлагерите, в които са били измъчвани противниците на системата, особено турците мюсюлмани, и концлагера Белене, където наскоро беше организирано възпоменание за жертвите, той каза: „Това, което направихме в последния парламент например, беше да подкрепим идеята да се облекчат процедурите, условията за пенсиониране на хората, пострадали от този режим. Така че това беше прието от всички водещи партии в парламента. Имахме друго такова решение преди това, за да бъдат компенсирани колкото е възможно хората, които пострадаха в онези времена.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 195 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: