Отидете към основна версия

1 309 0

Следели дори и читателите на WikiLeaks

  • wikileaks-
  • уикилийкс

Същата процедура САЩ приложи към Pirate Bay, за да пресече разпространението на филми и музика

Британска разузнавателна агенция GCHQ и Агенцията за национална сигурност на САЩ освен основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж са подслушвали и следели читателите и поддръжниците на въпросният сайт. Това съобщава германският в. „ Ди Цайт“. Той се позовава на изнесени от Едуард Сноудън данни.

Британските и американските разузнавателни служби са следели IP адресите на потребителите от цял ​​свят. Събирана е информация браузъра, търсачката и ключовите думи, чрез които читателят е стигнал до WikiLeaks и какви информации от сайта са четени.

Разузнавателните агенции отказват да коментират колко време е работила схемата за следене.

„Ди Цайт“ разполага с Power Point презентация, която ясно показва как е бил организиран механизма за следене.

През 2010 г. Агенцията за национална сигурност на САЩ е включила основателя на Wikileaks Джулиан Асандж в списъка на лицата, подлежащи на следене и преследване заради серията му публикации за войната в Афганистан. В този списък влизат и заподозрените членове на терористичната мрежа „Ал Кайда“.

Допълнително американските спецслужби са се опитвали Wikileaks да бъде признат за зловреден сайт. Същата процедура САЩ приложи към Pirate Bay, за да пресече разпространението на филми и музика.

Живеещият в посолството на Еквадор в Лондон Джулиан

Асандж заяви, че не е изненадан от изнесените данни.

Съучастниците НСА и Великобритания показват никакво уважение към върховенството на закона, заяви Асандж. Той призова президентът на САЩ Барак Обама да започне разследване на скандала. Дейността на британското разузнаване също трябва да бъде проверено как е спазвало закона, смята Асандж, цитиран от в. „Мирър“.

В края на януари стана ясно, че разузнавателните служби от двете страни на Атлантика са използвали и мобилното приложение на популярната компютърна игра Angry Birds, за да подслушват потребителите на глобалната мрежа.

Според в. „Ню Йорк таймс“, Агенцията на САЩ за национална сигурност (АНС) и британският Център за правителствени връзки са могли да събират информация от потребителите на мобилни телефони като използват мобилните приложения като Google Maps и социланите мрежи Facebook и Twitter.

Разузнавателните служби от двете страни на континента са

събирали детайлна информация включително и възраст, сексуална и културна ориентация, местоположение и други.

От август 2012 г. британските и американските спецслужби са започнали да използват програма, известна като „Писклив Делфин“, която им позволявала да следят трафика в интернет дори и в сайта за споделяне на клипове Youtube.

Разузнавателните служби са имали възможност в реално време да следят кай от какво се интересува, чете или споделя.

Говорители на Facebook и Google заявиха, че не са знаели, че правителствата са следили социалните мрежи и те не са имали разрешение да правят това.

Американските разузнавателни служби все пак се готвят да направят отстъпки под натиска на големи телекомуникационни компании като Google, Facebook и Microsoft.

Главният прокурор на САЩ Ерик Холдър обеща да бъдат „осветени“

колко пъти всеки от тези гиганти са били обект на следене и подслушване. Освен това ще бъде обявено колко от направените записи са били интересни от американските разузнавателни служби.

Междувременно стана известно, че спецслужбите на САЩ ще разкрият част от информацията за програмата за електронно следене и подслушване.

В най-близко време телекомуникационите гиганти, към които са се обърнали ЦРУ или Агенцията за национална сигурност (АНС), могат да разкриват информацията за направенот запитване. Това става възможно след като

съдът за контрола над външното разузнаване на САЩ разреши на IT компаниите

да публикуват съответните данни. Компаниите ще могат да разкриват и подробности.

Решението на съда е част от новата политика, обявена от президента Барак Обама по отношение на контрола над разузнавателните служби на САЩ.

Държавният глава призовава за промяна на програмата за следене на потребителите на интернет след като бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън разкри методите на подслушването и предаде на журналистите секретни документи.

Междувременно в. „Гардиън“ и в. „Ню Йорк таймс“ наляха масло в скандала, разкривайки че АНС и британският Център за правителствени връзки са могли да събират информация от потребителите на мобилни телефони като използват мобилните приложения като Google Maps и социалните мрежи Facebook и Twitter.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: