Отидете към основна версия

2 067 70

Путин в Северна Корея: Взаимноизгодно споразумение между двама бандити

  • северна корея-
  • ким чен ун-
  • владимир путин-
  • русия-
  • пхенян-
  • бандити

Това е първото посещение на Владимир Путин в Северна Корея от 24 години насам

Снимка: БГНЕС/ EPA

Лидерите на Русия и Северна Корея Владимир Путин и Ким Чен-ун започнаха преговори за засилване на военните връзки, след голяма церемония по посрещането на руския президент в Корейската народнодемократична република, пише британският в. "Телеграф", предаде БТА в прегледа на печата.

Хиляди хора се събраха по улиците на Пхенян, като тълпите развяваха руски и севернокорейски знамена, докато автомобилният кортеж на Путин преминаваше през Пхенян. С церемонията на площад "Ким Ир-сен", около обяд местното време, беше сложено началото на серия събития, включително галаконцерт и държавен прием. Общо двамата лидери ще прекарат заедно 9 часа.

Путин и Ким са двама авторитарни лидери, обединени от войната, обобщава в. "Ню Йорк таймс". Необходимостта от боеприпаси, които да използва в Украйна, принуждава руския президент да задълбочава връзките си със Северна Корея, в съюз, предизвикващ притеснения на Запад.

Това е първото посещение на Путин в Северна Корея от 24 години насам, отбелязва португалският в. "Ешпресо". То се провежда, след като севернокорейският диктатор Ким Чен-ун посети източните региони на Русия.

"Взаимноизгодно споразумение между двама бандити", гласи заглавието на статия на френския в. "Депеш" за посещението на руския президент в Пхенян.

Двамата лидери са вече неразделни, отбелязва френското издание, като припомня, че те се срещнаха само преди 9 месеца във Владивосток. След издаването на заповед за арест срещу Путин от Международния наказателен съд, той вече не може да ходи, където иска, рискувайки да бъде арестуван. Но също като Иран и Китай, Северна Корея не признава авторитета на МНС, така че може да посрещне руския президент с отворени обятия.

Преди да пристигне в Пхенян, Путин вече благодари на режима на Ким Чен-ун, че "подкрепя твърдо" водената от Русия офанзива на територията на Украйна. Помощ, която се изразява в изпращането на боеприпаси - а неотдавна Пентагонът обвини Москва, че е използвала и севернокорейски балистични ракети.

"Депеш" цитира и ген. Жером Пелистранди, главен редактор на "Дефанс насионал", който отбелязва, че по отношение на боеприпасите с калибър 122 и 152 мм "запасите на Пхенян са практически неизчерпаеми. Изгодната цена е гарантирана, от качеството може да има какво да се желае, но поне има количество - и това съвпада идеално с руската доктрина, базирана на количество, а не на точност. Според американците от началото на конфликта са били прехвърлени 1 милион снаряда". Това позволява на Русия да поддържа темпото на артилерийския обстрел и да се концентрира върху производството на танкове и на по-сложни боеприпаси, подчертава генералът, цитиран от в. "Депеш".

Путин благодари на Ким Чен-ун за "постоянната и непоклатима подкрепа за руската политика, включително по украинското направление" и заяви, че Москва се бори срещу империалистическата политика, налагана от САЩ от десетилетия, пише британският в. "Гардиън".

От своя страна, севернокорейският лидер заяви в отговор, че отношенията между двете страни "навлизат в период на "нов разцвет". Той отбеляза ролята на Русия в "поддържането на стратегическия баланс в света" и изрази подкрепа за нахлуването в Украйна.

Пхенян възнамерява да засили "стратегическото сътрудничество" с Русия, заяви Ким. Подготвен е "нов основополагащ документ", който ще урежда отношенията между Москва и Пхенян, обяви руският президент Владимир Путин, цитиран от френския в. "Монд". Руският президент подчерта, че Москва и Пхенян са постигнали "значителен напредък" в укрепването на двустранните си връзки.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 43 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: