Отидете към основна версия

3 701 67

Германия купува спешно танкове! Праща ги на руската граница

  • танк-
  • леопард-
  • литва-
  • бундесвер-
  • нато

Бундесверът очаква да получи най-модерната версия на танковете "Леопард" между 2027 и 2030 година

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германия планира да поръча 105 танка "Леопард 2А8" (Leopard 2A8) от оръжейния производител КаЕнДеЕс (KNDS) на стойност 2,93 милиарда евро (3,14 милиарда долара), предаде Ройтерс, позовавайки се на поверителен проектобюджет, пише БТА.

Проектобюджетът първо трябва да бъде одобрен от парламента.

Някои от машините ще оборудват германската бойна бригада в Литва, която бе създадена като част от възпиращите мерки на НАТО срещу Русия, се посочва в документа, за който първо съобщи сп. "Шпигел". Останалите ще подсилят танковите сили в Германия.

Бундесверът (германските въоръжени сили) очаква да получи най-модерната версия на танковете "Леопард" между 2027 и 2030 година.

В документа се отбелязва, че по-голямата част от покупката все още не е финансирана, тъй като няма достатъчно средства в редовния бюджет и в специалните фондове на стойност 100 млрд. евро, създадени след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

В проектобюджета се посочва, че поради тази причина Министерството на отбраната иска необичайно финансово разрешение, което означава, че макар сделката да може да бъде одобрена сега, някое следващо правителство ще трябва да намери финансиране за покупката.

Министърът на отбраната Борис Писториус от месеци се бори за отделяне на повече средства за отбранителния бюджет, но все още не е постигнал напредък, тъй като преговорите за разпределението на бюджетните средства във фрагментираното коалиционно правителство на Германия се проточват, отбелязва Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 46 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: