Отидете към основна версия

20 Юни, 2024 22:48, обновена 20 Юни, 2024 22:48 2 035 24

Сериозни проблеми за Макрон у дома! "Национален сбор" на Марин льо Пен води в надпреварата за предсрочните избори

  • марин льо пен-
  • национален сбор-
  • франция-
  • еманюел макрон-
  • габриел атал

Според допитването "Национален сбор" ще получи 34 процента от гласовете, "Новият народен фронт" - 29%, а блокът "Заедно" на президента Еманюел Макрон - 22 на сто от гласовете

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Крайнодясната партия "Национален сбор" на Марин льо Пен води в надпреварата преди парламентарните избори във Франция, показа ново проучване френския институт за изследване на общественото мнение ИФОП за телевизиите TF1 и LCI и вестник "Фигаро", изпрeварвайки новосформираната лява коалиция "Нов народен фронт" и центиристите на президент Еманюел Макрон, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според допитването "Национален сбор" ще получи 34 процента от гласовете, "Новият народен фронт" - 29 процента, а блокът "Заедно" на Макрон - 22 на сто от гласовете, което съответства на резултатите от други неотдавнашни социологически проучвания. Първият тур на изборите ще се произведе на 30 юни.

Според друго проучване на Harris Interactive, проведено за радио Ер Те Ел, телевизия Ем6 и списание "Шаланж", "Национален сбор" получава 33%, левицата - 26%, а лагерът на Макрон - 21%.

Трето проучване, направено от "ОпиниънУей" по поръчка на телевизия СиНюз, радио "Йороп 1" и вестник "Журнал дю диманш", също поставя "Национален сбор" начело с 35% от гласовете, пред Народния фронт с 27% и лагера на Макрон с 20%.

Проучването на ИФОП, което представлява симулиран популярен вот на национално ниво без прогнози за разпределението на местата от всеки избирателен район, не предоставя възможност за директна прогноза за съотношението на силите в следващото Национално събрание (долната камара на парламента) на Франция, отбелязва Ройтерс.

Проучването на "Харис" обаче прави груби прогнози за броя на местата, според които "Национален сбор" ще получи 235 до 280 места. Това е по-малко от 289-те места, необходими за мнозинство във френския парламент, но би го превърнало в най-голямата парламентарна група.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 33 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: