Отидете към основна версия

21 Юни, 2024 09:14, обновена 21 Юни, 2024 09:14 3 107 32

The Guardian: НАТО ще допусне грешка, ако приеме Украйна

  • украйна-
  • нато-
  • русия-
  • война-
  • путин-
  • преговори-
  • сащ

Ако Украйна се присъедини към НАТО, другите членове ще трябва да разположат свои собствени сили там за неопределено време

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна отдавна иска да стане пълноправен член на НАТО. Това обаче ще е грешка както за самата страна, така и за Алианса, пише The Guardian.

Това е опасна идея, която би ангажирала САЩ с дългосрочна защита на Украйна, като същевременно създава сериозна уязвимост за НАТО. Алиансът в крайна сметка ще стане по-слаб, а не по-силен.

Обещание за предоставяне на членство в НАТО на Украйна би застрашило доверието в съществуващите ангажименти за взаимна отбрана на пакта, както е посочено в член 5 от Северноатлантическия договор.

Ако Украйна се присъедини към НАТО, другите членове на Алианса ще трябва да разположат свои собствени сили, вероятно в значителни количества, директно в Украйна за неопределено време. В миналото подобни разполагания на първа линия - като например в балтийските държави и Полша - до голяма степен бяха отговорност на американските войски, широко смятани за най-ефективното възпиращо средство срещу Русия. Но е малко вероятно Съединените щати да разположат сили и други ресурси в мащаба, необходим за защита на Украйна.

Не само, че центърът на тежестта на интересите на САЩ се измества към Азия, но и американската обществена подкрепа за Украйна намаля и в двете политически партии. Вероятността бъдещ президент на САЩ - републиканец или демократ - да иска да изпрати американски войски в Украйна и по този начин да рискува пряк сблъсък с Русия, е малка.

Идеята, че НАТО ще е готов да води ядрена война с Русия, за да защити Украйна, потенциално слагайки край на цивилизацията, каквато я познаваме, е фантазия.

Намеците за членство в НАТО също биха играли роля в наратива на Владимир Путин за войната, а именно, че Русия е „обкръжена“ отвсякъде и всъщност НАТО носи вина за войната. Което не е истина.

Украйна наистина се нуждае от определени споразумения за бъдещата си сигурност, но има по-добри варианти. Западът има ясен интерес да подкрепи Украйна, като помогне за прекратяване на войната при благоприятни условия, с оръжия за защита на цивилното ѝ население и предотвратяване на катастрофално поражение, както и за възстановяване. Предложенията за продължаване на съществуващите договорености под една или друга форма след края на войната са разумни и ще бъдат необходими не само за гарантиране на сигурността на Украйна, но и за убеждаване на страната да приеме болезнено примирие, когато дойде време.

Лидерите на Украйна трябва да спрат да искат членство в НАТО и администрацията на Байдън трябва да спре да го обмисля. Вместо това фокусът на срещата на върха във Вашингтон през юли трябва да бъде прекратяването на войната и започването на Украйна по пътя към възстановяване. Само по този начин Украйна може да процъфтява и по този начин наистина спечели тази война.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 42 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: