Отидете към основна версия

876 8

След атентата срещу Роберт Фицо! Словашкият парламент одобри закон за засилване на охраната на водещи политици

  • петер пелегрини-
  • роберт фицо-
  • словакия-
  • атентат

Очаква се президентът Петер Пелегрини, който е близък съюзник на Фицо, да одобри законите и те да влязат в сила на 15 юли

Снимка: Shutterstock

Парламентът на Словакия одобри днес пакет от закони за засилване на охраната на водещи политици и други хора след опита за убийство на премиера Роберт Фицо миналия месец, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Очаква се президентът Петер Пелегрини, който е близък съюзник на Фицо, да одобри законите и те да влязат в сила на 15 юли.

Пакетът е критикуват от опозицията и правозащитните организации като опит за ограничаване на правото на събиране.

Новите промени предвиждат по-строги правила за протестните митинги. Планира се да не бъдат позволени протести директно пред правителствени сгради, президентството, парламента и сгради на съдебната власт, както и минимално отстояние от 50 метра от такива сгради.

Министерството на вътрешните работи ще определи и подготви дългосрочни резиденции за премиера, президента и председателя на парламента, които ще бъдат задължени да ги използват.

Охрана ще бъде осигурена и на лидерите на всички парламентарно представени политически партии, на главния прокурор и на председателя на Конституционния съд.

Премиерите и председателите на парламента, които са изкарали поне два мандата, ще получават редовно възнаграждение след изтичането на мандата им. Понастоящем тези плащания се предоставят само на бившите президенти.

Фицо встъпи в длъжност миналата година след предизборна кампания с проруска и антиамериканска насоченост. Той се възстановява, след като беше прострелян в корема, докато поздравяваше свои поддръжници на 15 май в град Хандлова. Нападателят беше арестуван.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: