Last news in Fakti

27 Юни, 2024 18:03 848 8

След атентата срещу Роберт Фицо! Словашкият парламент одобри закон за засилване на охраната на водещи политици

  • петер пелегрини-
  • роберт фицо-
  • словакия-
  • атентат

Очаква се президентът Петер Пелегрини, който е близък съюзник на Фицо, да одобри законите и те да влязат в сила на 15 юли

След атентата срещу Роберт Фицо! Словашкият парламент одобри закон за засилване на охраната на водещи политици - 1
Снимка: Shutterstock

Парламентът на Словакия одобри днес пакет от закони за засилване на охраната на водещи политици и други хора след опита за убийство на премиера Роберт Фицо миналия месец, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Очаква се президентът Петер Пелегрини, който е близък съюзник на Фицо, да одобри законите и те да влязат в сила на 15 юли.

Пакетът е критикуват от опозицията и правозащитните организации като опит за ограничаване на правото на събиране.

Новите промени предвиждат по-строги правила за протестните митинги. Планира се да не бъдат позволени протести директно пред правителствени сгради, президентството, парламента и сгради на съдебната власт, както и минимално отстояние от 50 метра от такива сгради.

Министерството на вътрешните работи ще определи и подготви дългосрочни резиденции за премиера, президента и председателя на парламента, които ще бъдат задължени да ги използват.

Охрана ще бъде осигурена и на лидерите на всички парламентарно представени политически партии, на главния прокурор и на председателя на Конституционния съд.

Премиерите и председателите на парламента, които са изкарали поне два мандата, ще получават редовно възнаграждение след изтичането на мандата им. Понастоящем тези плащания се предоставят само на бившите президенти.

Фицо встъпи в длъжност миналата година след предизборна кампания с проруска и антиамериканска насоченост. Той се възстановява, след като беше прострелян в корема, докато поздравяваше свои поддръжници на 15 май в град Хандлова. Нападателят беше арестуван.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    9 0 Отговор
    Снайперисти по дуварите

    Коментиран от #4

  • 2 Умнокрасив

    4 0 Отговор
    Браво! Политиците са нашето бъдеще, пазете ги, моля ви!
  • 3 АБВ

    0 5 Отговор
    С комунягите такива неща се случват
  • 4 ГЕРБ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бойко Разбойко":

    Ти си по голям крадец от него унуфри
  • 5 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    3 0 Отговор
    „Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество.“
    ...
    СВЕТИ ХРИСТО БОТЕВ КАЛОФЕРСКИ
    ....
    ТВА ПО АДРЕС НА НАШИТЕ МУТРИ И БЕЙОВЕ:))
  • 6 Имаше атентат срещу Орбан

    2 0 Отговор
    но мисирките забравиха да съобщят.
  • 7 Биско Чекмеджето

    2 0 Отговор
    Турците имат една поговорка, която в свободен превод звучи горе -долу така: Какъв е смисълът да се къносваш, след като Байрама е минал. Който разбрал - разбрал.
  • 8 Много сте умни, браво

    1 0 Отговор
    А защо сте лепнали снимка от Белия Дом, сладурчета фактолози? Или Фицо е станал Президент на САЩ, а?
Новини по държави: