Отидете към основна версия

4 556 94

Орбан пристигна в Москва, в Брюксел са бесни

  • орбан-
  • виктор орбан-
  • унгария-
  • русия-
  • ес-
  • украйна-
  • путин

Орбан първо посети Киев, а сега е в руската столица

Снимка: БГНЕС/ EPA

Унгарският премиер Виктор Орбан пристигна в Москва, където планира да обсъди с руския президент Владимир Путин начините за разрешаване на конфликта в Украйна, предаде ТАСС.

Говорител на Орбан потвърди сутринта в петък, че Орбан е пристигнал в Москва.

Той няма мандат от ЕС за посещението, тъй като върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел веднага даде ясно да се разбере и остро осъди пътуването: „Унгарският министър-председател по никакъв начин не представлява ЕС.“

Моментът е особено експлозивен, тъй като Унгария пое ротационното председателство на Съвета на ЕС в понеделник. Слуховете за посещение вече предизвикаха безпокойство: „Русия е агресорът, Украйна е жертвата. Никакъв разговор за Украйна не може да се проведе без Украйна“, предупреди председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел.

Самият Орбан заяви, че не иска да бъде посредник между Киев и Москва. Унгарският премиер каза, че не е в позиция да посредничи в преговори между Украйна и Русия, след като медии съобщиха, че ще пътува до Москва, за да се срещне с руския президент Владимир Путин. Орбан, критик на западната военна помощ за Украйна, който е в най-топли отношения с Путин от всички лидери на ЕС, заяви, че фактът, че Унгария в момента е ротационен председател на блока, не му дава правомощия да преговаря от негово име.

По-рано тази седмица Орбан се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Киев и го призова да обмисли прекратяване на огъня, за да ускори края на войната с Русия. Украйна отхвърли предложението на Орбан.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 64 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания