Отидете към основна версия

3 058 80

Южна Корея отговори на Путин! Сеул и НАТО засилват сътрудничеството си за украинската армия

  • северна корея-
  • южна корея-
  • ким чен-ун-
  • русия-
  • украйна-
  • нато

Сеул обяви, че ще обмисли изпращането на оръжия в Украйна в знак на предупреждение към руския президент Владимир Путин, който подписа договор за взаимна отбрана със севернокорейския лидер Ким Чен-ун

Снимка: БГНЕС/ЕРА

На предстоящата среща на върха във Вашингтон Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) ще обсъди с Южна Корея начини за изграждане на практическо сътрудничество, свързано с Украйна, отбраната и новите технологии, е съобщил генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предава Yonphar.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е заявил, че е поканил лидерите на Южна Корея, Япония, Австралия и Нова Зеландия на срещата на върха на НАТО за трета поредна година, за да разшири партньорството на Алианса за сигурност със страните от Индийско-тихоокеанския регион.

"Южна Корея е високо ценен партньор", е подчертал Столтенберг на пресконференция преди срещата на върха в централата на НАТО в Брюксел.

"Президентът Юн Сок Йол присъства на срещата. Мисля, че това отразява как сме задълбочили и укрепили партньорството си".

Столтенберг е подчертал значението на работата с индотихоокеанските партньори в момент, когато Русия продължава войната си в Украйна с помощта на Северна Корея, Иран и Китай.

"Иран и Северна Корея подхранват войната на Русия с безпилотни самолети и снаряди. Китай подкрепя руската военна икономика и предоставя микроелектроника и други стоки с двойна употреба за войната на Русия", е заявил той.

"Колкото повече се сближават авторитарните играчи, толкова по-важно е да работим в тясно сътрудничество с нашите приятели в Индийско-тихоокеанския регион."

На предстоящата среща на върха Столтенберг е посочил, че НАТО ще надгражда практическото сътрудничество за "водещи проекти" в областта на Украйна, киберпространството и новите технологии и ще обсъди сътрудничеството в областта на отбранителната промишленост с Южна Корея.

"Водещият проект е отчасти за медицинското образование на украинските войници", е заявил той. "Също така разглеждаме как можем да разширим обмена на разузнавателна информация с Южна Корея".

По време на миналогодишната среща на върха в Литва Юн заяви, че Южна Корея ще увеличи обмена на военна информация с НАТО чрез Системата за събиране и използване на информация за бойното поле, която помага на членовете на Алианса да споделят военни тайни и да определят следващите стъпки въз основа на информацията.

Юн ще посети Вашингтон на 10-11 юли, за да участва в срещата на върха на НАТО като страна-партньор, която ще се съсредоточи върху начините за разширяване на сътрудничеството със съюза за сигурност в отговор на задълбочаващите се връзки между Пхенян и Москва.

Южна Корея обяви, че ще обмисли изпращането на оръжия в Украйна в знак на предупреждение към руския президент Владимир Путин, който подписа договор за взаимна отбрана със севернокорейския лидер Ким Чен-ун по време на срещата им на върха миналия месец.

"Ще изпратим силно послание по отношение на военното сътрудничество между Русия и Северна Корея и ще обсъдим начините за засилване на сътрудничеството между съюзниците от НАТО и индийско-тихоокеанските партньори", е заявил на брифинг в петък главният заместник-съветник по националната сигурност Ким Тхе-хьо.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 39 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: