Отидете към основна версия

3 204 97

Руската армия напредва в Донецка област! Москва се похвали с превземането на още едно стратегическо село

  • русия-
  • украйна-
  • донбас-
  • донецка област-
  • владимир путин-
  • авдеевка

В петък Владимир Путин повтори искането си Украйна да изтегли напълно войските си от района на Донбас, както и от три други региона в южната и източната част на страната, ако иска мир

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руското министерство на отбраната съобщи в неделя, че руските войски са поели контрол над село Чигари в Донецка област, последната малка териториална придобивка за неговите сили, настъпващи по този участък от фронта, съобщава Руската служба на Би Би Си.

"Подразделенията на групата войски "Център" в резултат на активни действия освободиха село Чигари и подобриха тактическата обстановка," се казва в съобщението на министерството.

От началото на годината Русия постигна редица успехи на бойното поле, като се започне с превземането на индустриалния център Авдеевка през февруари. Но успехите му изглеждат доста скромни, тъй като конфронтацията видимо e в относително равновесие, като никоя от страните не успява да постигне решителна повратна точка и двете твърдят, че си нанасят тежки загуби.

В събота Москва каза, че нейните войски са поели контрол над друго малко село в същия район, където украинските въоръжени сили казаха, че има тежки боеве по цялата фронтова линия.

Скорошното напредване на руските сили като цяло е в съответствие с прогнозите на военните експерти. Наскоро анализатори от Американския институт за изучаване на войната предположиха, че Владимир Путин очаква да спечели в Украйна с помощта на дългосрочни, "пълзящи" настъпателни операции.

Путин предполага, че Русия ще може да задържи всяка завзета територия и че колкото по-дълго продължава войната, толкова по-големи са шансовете му да постигне заявените от него териториални цели, които Кремъл умишлено очертава възможно най-неясно, казват експерти.

В петък Путин повтори искането си Украйна да изтегли напълно войските си от района на Донбас, както и от три други региона в южната и източната част на страната, ако иска мир.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 46 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: