Отидете към основна версия

8 Юли, 2024 20:33, обновена 8 Юли, 2024 20:33 8 960 379

Москва: Не сме бомбардирали детската болница в Киев, това е работа на украинското ПВО (ВИДЕО)

  • киев-
  • русия-
  • украйна-
  • ракети-
  • бомбардировка-
  • володимир зеленски

На практика Министерство на отбраната на Русия потвърждава масирания ракетен удар по Украйна, който, в разрез с практиката от последните месеци, извърши в светлата част от деня

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руското министерство на отбраната реши да опровергае информацията за ударена от ракета болница в Киев.

Според руските военни болницата е пострадала от работата на украинското ПВО и по-точно от противовъздушна ракета, изстреляна от украинските военни от установка, разположена в града.

На практика Министерство на отбраната на Русия потвърждава масирания ракетен удар по Украйна, който, в разрез с практиката от последните месеци, извърши в светлата част от деня. Според изявлението на руските военни цел на атаката са станали обекти от военната промишленост на Украйна и авиационни бази на въоръжените сили на Украйна, като атаката е отговор на опитите са атаки по руски обекти от Украйна.

Руското военно ведомство заявява, че изявленията на Украйна за ракетен удар по граждански обекти не съответстват на действителността.

"Множество публикувани снимки и видеозаписи от Киев ясно потвърждават факта на поражения поради падане на украинска ракета за противовъздушна отбрана, изстреляна от зенитно-ракетен комплекс в рамките на града", се казва в изявление на Министерството на отбраната.

Руското министерство отбелязва и че "подобни истерии на киевския режим" имат за цел да осигурят по-нататъшно финансиране за режима на Киев и продължаване на войната до последния украинец.

Официален Киев не е коментирал това изявление.

Службата за сигурност на Украйна информира обаче, че ударът по голямата детска болница в Киев, която е и най-голямата в Украйна, е извършена с ракета Х-101. Службата съобщи, че е открила отломки със сериен номер от корпуса от задната част на ракетата и част от системата за управление на ракетата.

След два пъти обявяване на въздушна тревога тази нощ над територията на цяла Украйна, руската армия атакува с ракети около 10 часа местно време, като след първата атака последва и втора такава с второ обявяване на тревога. Масираната атака е извършена с 38 ракети - един "Кинжал", "Циркон", 13 крилати ракети Х-101 и 14 "Калибър". Били са свалени 30 от тях, докладваха военновъздушните сили на Украйна.

Атаката на руската армия идва в деня преди началото на годишната Среща на НАТО във Вашингтон. Вече се оформи като практика преди големи и важни срещи на западните съюзници, Русия да извършва масирани атаки по украински области, включително и да обвинява за тях украинските военни. Новото при днешното изявления на руското министерство на отбраната е обвързването на ракетния удар не само с военната помощ, която получава Киев от съюзниците, но и с желанието на украинските власти, т.е. на Володимир Зеленски като президент, да остане на власт.

Кметът на Киев Виталий Кличко обнови данните по-късно за броя на загиналите и пострадалите при тазсутрешната атака на руската армия по Киев, която порази най-голямата детска болница в страната - 96 души са пострадали, сред тях са и три деца. 52-ма са настанени в други болници на града. Двама възрастни, единият лекар, са сред загиналите на място в болницата "Охматдет".

Кметът на Лвов Андрей Садови съобщи и името на загиналия лекар, тъй като тя е от град Лвов - 30-годишната нефроложка Светлана Лукянчук.

При удара на детската болница са пострадали седем деца, които са били на лечение там. Общо 17 души са загинали в други райони на Киев, при попадения в бизнес-център седем за починалите.

Кличко изрично уточнява, че спасителните дейности продължават, а някои от ранените са в тежко състояние.

Само в столицата Киев днес са повредени повече от 50 граждански обекти.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 114 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: