Отидете към основна версия

2 041 34

Проектът Star Wars! Южна Корея разполага лазерни оръжия срещу дроновете на Ким

  • южна корея-
  • северна корея-
  • дронове-
  • ким чен-ун-
  • корейски полуостров

На брифинг говорител на програмата коментира, че лазерните оръжия свалят летящи дронове, като изгарят двигатели или друго електрическо оборудване в дронове със светлинни лъчи за 10 до 20 секунди

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Агенцията за снабдяване с оръжия заяви, че тази година Южна Корея ще разположи лазерни оръжия, за да сваля севернокорейски дронове, предаде "Ройтерс".

Така тя ще стане първата страна в света, която разполага и използва такива оръжия в армията. Южна Корея нарече лазерната си програма "проектът Star Wars".

Администрацията на програмата за отбранителни придобивки обясни, че лазерните оръжия за унищожаване на дронове, разработени от южнокорейската армия с Hanwha Aerospace (012450.KS), са ефективни и евтини, с 2000 вона (1,45 долара) на изстрел, но тихи и невидими.

"Нашата страна се превръща в първата страна в света, която разполага и използва лазерни оръжия, а способностите на нашата армия за реагиране на провокацията на Северна Корея с дрон ще бъдат допълнително засилени", казаха още от Агенцията и посочиха, че тези оръжия променят правилата на бъдещото бойно поле.

На брифинг говорител на програмата коментира, че лазерните оръжия свалят летящи дронове, като изгарят двигатели или друго електрическо оборудване в дронове със светлинни лъчи за 10 до 20 секунди.

Според американската организация RAND Corporation държави, включително Южна Корея, Китай и Обединеното кралство, се надпреварват да разработят и внедрят лазерни оръжия, известни също като оръжия с насочена енергия. Има значителен интерес към тези оръжия, които да помогнат за противодействие на разпространението на безпилотни системи, както и за насочване на ракети в полет или сателити в орбита, отбелязват от организацията.

Припомняме, че през последните месеци напрежението между двете държави повиши, след като Севера изпрати хиляди бално с боклук през границата с Юга, което ядоса Сеул и той поднови военните действия по границата със Северна Корея.

Посещението на руският президент Владимир Путин също притесни властта в Южна Корея, като страната заяви, че ще преразгледа изпращането на оръжия в Украйна, което път разгневи Русия.

На 9 юли Сеул достави на Полша 800 южнокорейски танка, след като двете страни подписаха ново споразумение за консорциум, което ще бъде в основата на поръчка за доставка на танкове K2PL за полските въоръжени сили.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: