Отидете към основна версия

1 950 25

Целесъборазността на разработването на хибридния танк AbramsX е под въпрос

  • танк-
  • украйна-
  • сащ-
  • abramsx

Много от тях бяха разрушени във войната в Украйна

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Големите загуби на танкове по време на украинския конфликт поставят под въпрос целесъобразността на разработването на хибридния танк AbramsX за американската армия, въпреки продължаващата актуалност на използването на танкове на бойното поле. Това мнение изрази Мая Карлин, анализатор в Центъра за политика на сигурност на САЩ, в статия в списание The National Interest.

Експертът смята, че батериите, с които ще работи танкът, ще бъдат твърде обемисти и експлозивни. Според Карлин това ще направи AbramsX изключително уязвим. „Нарастващите загуби на танкове в Украйна и от двете страни показват, че дори и най-модерните MBT изпитват трудности да устоят на използваните в момента противотанкови оръжия“, подчерта тя, коментирайки перспективите за оцеляване на новия модел на бойното поле .

„Независимо от представянето на AbramsX в сравнение с конкурентните модели, армията вероятно няма да може да оправдае наливането на толкова много пари във военна система за танк, който може толкова лесно да бъде унищожен в битка“, заключи Карлин.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.

Свързани новини