Отидете към основна версия

1 242 125

Насилието и агресията не са атрибути на никоя демокрация

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • избори-
  • покушение-
  • коментари

Новината за случилото се предизвика шок и ужас

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Румънският президент Клаус Йоханис изрази подкрепа за американския народ след опита за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. „Ужасен съм от нападението срещу бившия президент Тръмп на предизборен митинг“, написа той в X (бивш Twitter). - Пожелавам му бързо и пълно възстановяване. Насилието и агресията не са атрибути на никоя демокрация. Ние сме с американския народ."

"Още един трагичен ден за демокрацията" Прибягването до насилие за разрешаване на политически спорове е страхливо и неприемливо", гласи изявление на страницата на чешкия външен министър Ян Липавски в X (преди Twitter). "Категорично осъждам нападението срещу Доналд Тръмп и му пожелавам бързо възстановяване", пише той.

Президентът на Литва Гитанас Науседа осъди опита за убийство на бившия американски президент Доналд Тръмп няма място в демократичния свят. Ръководителят на балтийската република изрази позицията си в X (бивш Twitter).

"Новината за случилото се предизвика шок и ужас. Остро осъждам този акт на политическо насилие. Не трябва да има място за това в света на демокрацията“, пише Науседа.

Президентът на Република Кипър, Никос Христодулидес, изрази чувство на облекчение, че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп не е пострадал сериозно в резултат на опита за убийство и определи случилото се като политически мотивирано насилие. Главата на островната държава изрази отношението си към инцидента в Пенсилвания в X (бивш Twitter).

Шокиран от новината за покушението срещу живота на бившия президент Доналд Тръмп. Радвам се, че е в безопасност и изпращам моите най-добри пожелания на него и неговите семейство“, написа президентът на Кипър.

Той подчерта, че „политически мотивираното насилие винаги трябва да бъде недвусмислено осъждано и няма място в демократичните общества".

Опитът за убийството на Тръмп се случи на 13 юли по време на предизборен митинг в Пенсилвания. Бившият президент е с лека травма, няма опасност за живота му. Стрелбата уби един от поддръжниците на Тръмп. Нападателят беше елиминиран от Тайните служби.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: