Отидете към основна версия

734 11

ЕС иска да укрепи дипломатическите отношения с Виетнам

  • европейски съюз-
  • виетнам-
  • укрепи-
  • дипломатически отношения

Външният министър на Виетнам заяви, че е поискал финансова подкрепа от ЕС за реализирането на Партньорството

Снимкa: БГНЕС

Върховният представител на Европейския съюз за външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви, че иска да започне работа за надграждане на дипломатическите отношения с Виетнам и добави, че ЕС би могъл да помогне на азиатската страна да укрепи способностите си в областта на морската сигурност и киберзащитата, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

По време на среща в Ханой Борел и виетнамският външен министър Буй Тхан Шон обсъдиха проблемите в Южнокитайско море, Украйна и финансирането на енергийния преход.

„Бих желал посещението ми да бъде началото на процес по надграждане на отношенията ни“, заяви Борел след срещата.

Той подчерта, че ЕС подкрепя спазването на международното право в Южнокитайско море, както и в Украйна. Някои правителства на държави от ЕС смятат, че виетнамската позиция по Украйна е твърде близка до руската.

Борел заяви, че е призовал Виетнам да ускори прилагането на Партньорството за справедлив енергиен преход и да намали употребата на въглища.

Външният министър на Виетнам заяви, че е поискал финансова подкрепа от ЕС за реализирането на Партньорството, допълвайки, че Ханой приветства Съюза да играе по-активна роля в региона.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.

Свързани новини