Отидете към основна версия

8 145 87

Пентагонът удари Ирак! Напрежението в Близкия изток отново рязко се увеличи

  • ирак-
  • сащ-
  • пентагон-
  • иран-
  • израел

Длъжностните лица добавиха, че ударът е насочен към бойци, които в Пентагона смятат, че искат да изстрелват дронове и представлява заплаха за американските и коалиционните сили

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Във вторник Съединените щати извършиха удар в Ирак, докато регионалното напрежение се влоши след израелски въздушен удар в Бейрут, който според Израел е убил най-високопоставения командир на Хизбула, предава "Ройтерс".

Иракската полиция и медицински източници казаха, че ударът в база южно от Багдад, използвана от Иракските народни мобилизационни сили (PMF), е убил четирима членове на групата, която включва няколко въоръжени милиции, свързани с Иран, и е ранил други четирима.

В изявление след взривовете Силите за народна мобилизация не отправиха обвинения кой е отговорен.

Американски служители, пожелали анонимност, казаха, че Съединените щати са извършили въздушен удар в Мусаиб, разположен в провинция Бабил, но не предоставиха повече подробности за местоположението.

Длъжностните лица добавиха, че ударът е насочен към бойци, които САЩ смятат, че искат да изстрелват дронове и представлява заплаха за американските и коалиционните сили.

Официалните лица не коментираха жертви.

"Това действие подчертава ангажимента на Съединените щати за безопасността и сигурността на нашия персонал", каза един от служителите.

Ирак осъди удара, заявявайки, че водената от САЩ военна коалиция е извършила "отвратително престъпление", като се е прицелила към обекти за сигурност южно от Багдад и каза, че атаките са сериозно нарушение на мисията и мандата на коалицията, каза в изявление иракски военен говорител. Прочетете още

Множество ракети бяха изстреляни към иракската въздушна база Айн ал-Асад, в която се намират ръководените от САЩ сили миналата седмица, казаха американски и иракски източници, без да се съобщава за щети или жертви. Американски служители казаха, че нито една от ракетите не е ударила базата.

Действието във вторник беше първият удар на САЩ в Ирак от февруари, когато американската армия нанесе въздушни удари в Ирак и Сирия срещу повече от 85 цели, свързани с Революционната гвардия на Иран и свързаните с Иран милиции.

Народните мобилизационни сили от 150 000 души, санкционирана от държавата група от иракски паравоенни формирования, са доминирани от тежко въоръжени и закалени в битки групи, лоялни на Иран и с тесни връзки с неговата Революционна гвардия.

Ирак иска войските от водената от САЩ военна коалиция да започнат да се изтеглят през септември и официално да прекратят работата на коалицията до септември 2025 г., казаха иракски източници, като някои американски сили вероятно ще останат в наскоро договорен съветнически капацитет.

Въпросът е силно политизиран, като основно свързаните с Иран иракски политически фракции се стремят да покажат, че отново изтласкват някогашния окупатор на страната, докато американски служители искат да избегнат победата на Иран и неговите съюзници.

Водените от САЩ сили нахлуха в Ирак през 2003 г., свалиха бившия лидер Саддам Хюсеин и след това се оттеглиха през 2011 г., само за да се върнат през 2014 г., за да се бият срещу Ислямска държава начело на коалиция.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 49 гласа.

Свързани новини