Отидете към основна версия

7 697 188

CNN: Руската армия е близо до ключов украински град

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • покровск-
  • константиновка-
  • сащ-
  • владимир путин-
  • донецка област-
  • донбас-
  • руска армия

Руските войски са постигнали „значителен тактически напредък“, САЩ са притеснени

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руските сили се приближават към стратегически важния град Покровск в източната част на Украйна, заплашвайки жизненоважна украинска линия за доставки, предаде американската телевизия CNN.

Москва продължава своята бавна, изтощителна офанзива. Русия разтяга украинската отбрана по цялата източна фронтова линия от месеци, опитвайки се да завземе възможно най-много територия, преди на бойното поле да започнат да пристигат новите украински новобранци и нови партиди западни оръжия.

Фронтовата линия почти не се премести през последните няколко месеца, но скорошното настъпление към Покровск разтревожи Украйна и нейните съюзници. Украинският президент Володимир Зеленски призна трудната ситуация, като каза, че украинските войски са изправени пред „изключително предизвикателни“ реалности в тази област.

„Най-интензивните вражески атаки са именно там и всеки, който спира тези руски удари и унищожава този руски настъпателен потенциал, изпълнява една от най-важните мисии в тази война“, каза Зеленски.

На този фон шефът на Пентагона Лойд Остин каза, че Съединените щати са загрижени за напредъка на руските окупационни сили в Украйна, на които САЩ ще продължат да оказват помощ за сигурността.

Анализатори от базирания в Съединените щати Институт за изследване на войната (ISW) заявиха, че руските войски наскоро са постигнали „значителен тактически напредък“ в района. Руските сили бяха на около 20 километра от Покровск във вторник, според ISW, продължавайки „интензивните усилия за напредване и провеждане на ограничено тактическо обкръжение на украинските сили в посока Покровск“.

Покровск не е голям град – около 60 000 души са живели там преди войната и много са го напуснали след началото на пълномащабната инвазия. Но той служи като ключов център за украинската армия, благодарение на лесния си достъп до Константиновка, друг военен център. Пътят, свързващ двете населени места, се използва от украинците за снабдяване на войските на фронтовата линия.

Руският президент Владимир Путин даде да се разбере, че целта му е да завземе изцяло източноукраинските Луганска и Донецка области.

Константиновка е най-южната част от пояса от четири украински града – с Дружковка, Краматорск и Славянск – които формират гръбнака на отбраната на Украйна в региона, поради което всеки напредък на руските войски към Константиновка е тревожен. Киев каза, че украинските войски се борят упорито, за да отблъснат руските войски. Малко вероятно е натискът да отслабне скоро.

Украйна най-накрая започна да получава нови партиди американски оръжия през май, след месеци на забавяне, и мобилизира хиляди нови войници, които в момента се обучават и се очаква да започнат да пристигат на фронтовата линия през есента. Комбинацията от двете трябва да даде на Украйна така необходимия тласък и стратегията на Русия изглежда е да окупира колкото се може повече нови територии преди този момент да настъпи.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 71 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: