Отидете към основна версия

2 Август, 2024 06:49, обновена 2 Август, 2024 06:49 5 797 81

ЕК посъветва Унгария и Словакия да се откажат от руския петрол

  • унгария-
  • петрол-
  • русия-
  • словакия-
  • европейска комисия

ЕС се скара на Будапеща и заради визовите облекчения за руснаци

Европейската комисия посъветва Унгария и Словакия да се откажат от руския петрол и да потърсят алтернативни източници в отговор на оплакване, че Украйна блокира доставките от Русия, съобщава Financial Times, цитирайки писмо от еврокомисаря по търговията Валдис Домбровскис.

„Унгария и Словакия трябва активно да се диверсифицират от руските изкопаеми горива“, каза еврокомисарят в писмо до Будапеща и Братислава, пише вестникът.

Той добави, че на среща на представители на всички държави-членки на ЕС миналата седмица "значителен брой се чудеха защо Унгария и Словакия все още не са проучили алтернативни възможности".

По-рано унгарският външен министър Петер Сиярто обяви прекратяването на доставките на петрол от "Лукойл" през Украйна по тръбопровода "Дружба". Словакия също спря да получава петрол по вина на украинската страна. Според Братислава това се е случило поради факта, че Лукойл е включен в санкционния списък в Украйна.

На 22 юли Словакия и Унгария сигнализираха ЕК за решението на украинските власти. В четвъртък представител на Европейската комисия заяви, че тези количества петрол са компенсирани от други доставчици. В тази връзка ЕК отказа да проведе спешни консултации по този въпрос.

Ситуацията с доставките на петрол за Европа през Украйна е кризисна за получателите, но не зависи от Русия, каза прессекретарят на президента Дмитрий Песков. Кремъл изрази съмнения относно възможността за диалог с украинските петролни транзитери.

Еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон предупреди вчера Унгария, че решението ѝ да облекчи визовите ограничения за руснаци и беларуси представлява потенциална заплаха за сигурността, и заяви, че ще предприеме действия, ако не получи отговор на опасенията си, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Миналият месец Унгария разшири имиграционната си програма за предоставяне на "национална карта", като включи в нея, наред с други, и руснаци и беларуси. Притежателите на такава карта имат право да работят в Унгария без проверка за сигурност и могат да доведат семействата си в страната.

Този ход предизвика тревога сред служителите на ЕС, които заявиха, че Русия и нейният съюзник Беларус биха могли да се възползват от схемата, за да изпратят диверсанти и шпиони в свободната от граници Шенгенска зона на ЕС, в момент когато блокът се опитва да изолира Москва заради войната в Украйна.

"Русия е заплаха за сигурността. Нуждаем се от повече, а не от по-малко бдителност", заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон в публикация в "Екс" снощи. "Днес в писмо искам от унгарското правителство да даде обяснение. Ако тяхната схема за лесен достъп представлява риск, ще предприемем действия", добави европейската комисарка по вътрешните работи.

Инцидентът отразява по-широкото напрежение между лидерите на ЕС и правителството на унгарския премиер Виктор Орбан във връзка със започнатата от Русия война в Украйна. Орбан поддържа тесни връзки с Москва и миналия месец посети руския президент Владимир Путин като част от инициатива, която той определя като "мирна мисия" - предприета без подкрепата на ЕС - дни след като пое ротационното председателство на блока.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 51 гласа.

Свързани новини