Отидете към основна версия

4 821 58

Още една африканска държава прекъсна дипломатически отношения с Украйна

  • украйна-
  • нигер-
  • русия-
  • мали-
  • африка-
  • война-
  • вагнер

Нигер прекъсна дипломатическите си отношения с Украйна по примера на Мали

Снимка: БГНЕС/ EPA

Правителството на Нигер прекъсна дипломатическите си отношения с Украйна в знак на "солидарност с правителството и народа на Мали" и във връзка с предполагаемата подкрепа на Киев за "терористични групировки", предаде Укринформ. Украинската агенция се позовава на телевизионно обръщение на говорителя на властите в Ниамей, цитирано от телевизионния канал "Ал Арабия", предаде БТА.

"Правителството на Нигер в знак на пълна солидарност с правителството и народа на Мали взе изцяло суверенното решение да прекрати дипломатическите връзки с Украйна", каза официалният представител. По думите му Нигер ще се обърне и към Съвета за сигурност на ООН с искане да обсъди "агресията" от страна на Украйна.

До решението на Ниамей да прекъсне дипломатическите отношения с Киев се стигна, след като в края на миналия месец малийската армия и бойци от руската частна военна компания "Вагнер" понесоха значителни загуби при операция, за която Мали твърди, че е помогнала Украйна.

Нигер и Мали се управляват от военни хунти, след като неотдавна там бяха извършени преврати. И Ниамей, и Бамако прекратиха отбранителните си пактове с Франция и се обърнаха за военна помощ към Русия. Както Укринформ съобщи по-рано, Мали прекъсна дипломатическите си отношения с Украйна и обвини правителството ѝ, че подпомага туарегските бунтовници, които наскоро устроиха засада на конвой с бронирана техника на малийските военни и наемниците от "Вагнер".

Украинското Министерство на външните работи определи решението на Преходното правителство на Мали за прекратяване на двустранните връзки като "недалновидно и прибързано", отхвърли обвиненията, че "подкрепя международния тероризъм" и отбеляза, че си запазва правото да вземе всички необходими мерки за политически и дипломатически отговор след тези поредни неприятелски действия.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 92 гласа.

Свързани новини