Отидете към основна версия

3 257 70

Ритър вероятно е нарушил Закона за чуждестранните агенти ВИДЕО

  • скот ритър-
  • сащ-
  • обиск-
  • фбр

Той категорично отхвърля обвиненията

Както вече ФАКТИ съобщи, агенти на Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР) са претърсили дома на бившия служител на американското разузнаване и бивш инспектор на ООН Скот Ритър.

Според Ритър, цитиран от Times Union, заповедта за обиск в дома му е свързана „очевидно с опасенията на правителството на САЩ относно нарушенията на Закона за регистрация на чуждестранни агенти на САЩ.“

Както отбелязва публикацията, законът изисква лица и организации, представляващи чуждестранни интереси в Съединените щати, да се регистрират в Министерството на правосъдието и да разкриват дейността си. Самият Ритър категорично отрича всякакви обвинения и също така отбеляза, че американските власти се опитват да го сплашат.

По-рано местното подразделение на телевизионната компания NBC съобщи за обиск в къщата на Ритър.

Говорител на ФБР потвърди за обиска, но отказа да предостави подробности, позовавайки се на текущо разследване. "Можем да потвърдим, че днес /б.р. вчера/ в дома на г-н Ритър е извършен законно обиск. Това е част от текущо разследване и в момента нямаме право да обсъждаме подробности", заяви говорителят.

Скот Ритър е най-известен с работата си като инспектор на ООН по оръжия в Ирак през 90-те години на миналия век. Оттогава той е откровен критик на външната политика на САЩ, особено по отношение на военните интервенции в Близкия изток и по-широката война срещу тероризма. Ритър също така е коментатор по въпросите на международната сигурност и е автор на няколко книги по темата.

Обискът предизвика бурни реакции както на привържениците, така и на критиците на Ритър. Адвокатите твърдят, че Ритър е бил набелязан заради своите откровени възгледи, докато противниците му посочват спорното му минало, включително предишни правни проблеми, като оправдание за нападението.

Адвокатът на Ритър направи кратко изявление след нападението, в което заяви: „Г-н Ритър е сътрудничил напълно на органите на реда и поддържа своята невинност. Убедени сме, че всякакви твърдения ще бъдат доказани като неоснователни".

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 22 гласа.

Свързани новини