Отидете към основна версия

1 964 17

САЩ са готови на всякакви действия срещу Израел от страна на Иран

  • иран-
  • сащ-
  • израел

Във Вашингтон обаче смятат, че Техеран няма законни основания за нападение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати са готови на всякакви действия срещу Израел от страна на Иран, но смятат, че Техеран няма законни основания за нападение, предаде ТАСС. Това заяви в четвъртък високопоставен представител на американската администрация на специален онлайн брифинг за журналисти за преговорите за прекратяване на огъня в ивицата Газа.

„Ние вярваме, че Иран няма абсолютно никакво законно основание за въоръжената атака срещу Израел, с която продължава да заплашва. Но знайте, че ще бъдем подготвени за всякакви непредвидени обстоятелства“, каза той.

Служителят припомни, че САЩ са засилили военното си присъствие в Близкия изток във връзка с евентуална атака срещу Израел. „Разположихме огромно количество военни сили в региона, включително F-22, които трябва да пристигнат днес. Така че ще бъдем подготвени за всякакви непредвидени обстоятелства“, подчерта той.

Представителят на американската администрация добави още, че според Вашингтон удар по Израел би имал значителни последици за Иран. „Мисля, че последиците от такава директна атака могат да бъдат значителни, включително за Иран, неговата икономика и всичко останало, за което знаем, че новото правителство се тревожи“, каза той. Служителят отбеляза, че Съединените щати правят всичко възможно, за да овладеят евентуална атака. „Ние правим всичко по силите си, за да възпрем тази атака, да потиснем тази атака, когато се случи, и да покажем на Иран, че има по-добър вариант от военна атака“, добави той.

Новото изостряне на ситуацията в Близкия изток започна след смъртта на председателя на Политбюро на ХАМАС Исмаил Хания в Техеран и ликвидирането в Бейрут на един от командирите на военното крило на ливанското шиитско движение Хизбула Фуад Шокр. Иран, Хамас и Хизбула обвиниха Израел за инцидента и казаха, че няма да го оставят без отговор. Властите на еврейската държава не коментират смъртта на Хания, а ликвидирането на Шокр беше наречено отговор на обстрела на друзското село Мадждал Шамс на Голанските възвишения, където бяха убити 12 души. Хизбула отрича всякакво участие в този инцидент.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 13 гласа.

Свързани новини