Отидете към основна версия

2 985 81

Германия обясни разполагането на американски ракети на своя територия

  • германия-
  • сащ-
  • украйна-
  • русия-
  • ракети-
  • кристиан линднер

Целта е да се поддържа баланс в световния ред

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Германският министър на финансите Кристиан Линднер обясни планираното разполагане на американски ракети с голям обсег в Германия с необходимостта да се поддържа баланс в сдържането на Русия. Той направи това изявление в интервю за медийната група Funke.

„Германия отдавна е в обсега на руските ракети, способни да носят ядрени бойни глави. Затова за нас е изключително важно да възстановим баланса на възпирането“, каза германският министър. „Планираното разполагане на ракети със среден обсег е важен принос към тези усилия“, каза той.

На 10 юли пресслужбата на Белия дом съобщи, че Съединените щати ще започнат да разполагат през 2026 г. на територията на Германия нови огнестрелни оръжия с по-дълъг диапазон от тези, които в момента се разполагат в Европа. Руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов каза, че плановете повишават възможността за надпревара в ракетните оръжия и могат да доведат до неконтролируема ескалация.

На 28 юли руският президент Владимир Путин, приемайки главния военноморски парад в Санкт Петербург, предупреди Вашингтон, че Москва ще спре да прилага едностранен мораториум върху разполагането на ударни оръжия със среден и по-малък обсег в събитие на появата на американски ракети с голям обсег в Германия . Както каза на брифинг германският министър от кабинета Кристиане Хофман, правителството на нейната страна е взело под внимание изявлението на руския лидер.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: