Отидете към основна версия

1 335 2

Японска делегация на посещение в Тайван

  • тайван-
  • япония-
  • китай-
  • делегация-
  • посещение-
  • мир-
  • стабилност-
  • партньорство-
  • г7-
  • земетресение-
  • подкрепа

Тайван и Япония засилват сътрудничеството си в защита на демокрацията и регионалния мир

Президентът Лай Цин-дъ заяви, че Тайван е ангажиран със задълбочаването на сътрудничеството с Япония във всички области и работи заедно с партньори със сходни възгледи за защита на ценностите на свободата и демокрацията.

Лай направи тези изявления на 13 август по време на среща в президентството в град Тайпе с делегация от японския Национален парламент, съставена от представители на различни партии. Групата, която се фокусира върху въпроси на сигурността, е ръководена съвместно от бившия министър на отбраната Шигеру Ишиба и бившия външен министър Сейджи Маехара, и включва други членове на Камарата на представителите, които са заемали висши правителствени позиции, свързани с отбраната или са служили в кабинета на министър-председателя.

Президентът първо изрази загриженост и съболезнования по повод земетресението с магнитуд 7,1, което удари префектура Миязаки по-рано този месец. След това той говори за четирите стълба на плана за мирни действия, подчертавайки ангажимента на Тайван да защитава регионалния мир и стабилност.

Лай подчерта, че страната е посветена на укрепването на националната отбрана и подобряването на икономическата устойчивост чрез задълбочаване на търговските връзки с партньори като Япония. Като примери той посочи продължаващата втора фаза на преговорите по Инициативата за търговия в 21-ви век между Тайван и САЩ, както и подписването на Споразумението за засилено търговско партньорство с Великобритания. Той изрази също желание Япония да продължи да подкрепя кандидатурата на Тайван за присъединяване към Всеобхватното и прогресивно споразумение за транс-тихоокеанско партньорство (CPTPP).

Тайван ще продължи да стои рамо до рамо с демократичните страни, за да възпира авторитарната заплаха от Китай, каза Лай, като подчерта, че страната е също така готова да се ангажира с Пекин при условия на взаимно уважение.

В изказването си Ишиба похвали Тайван за навременните действия и помощ след земетресения. Той също така заяви, че предотвратяването на превръщането на Източна Азия в следващата Украйна е основен приоритет за демократичните страни в региона.

Срещата се състоя след визитата на делегацията при вицепрезидента Шиао Би-кхим в Тайпе ден по-рано. Шиао благодари на японското правителство за подкрепата му за мира и стабилността в Тайванския пролив на международни събития, включително двустранни и тристранни конференции със САЩ, както и на срещите на Групата на седемте (G7).

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.

Свързани новини